Egészség / Tippek

Házi gyógymód a berepedezett sarkakra

A lábadon száraz, viszkető a bőr, piros, durva vagy hámlik? A sarkadon repedéseket látsz? Ezek a jelek mind azt mutatják, hogy a lábfejed bőre bizony szárazabb a kelleténél. Sajnos, a legtöbb ember szenved ettől a problémától. Ez pedig azért van, mert a test többi részétől eltérően a lábfejen nincsenek zsírtermelő mirigyek. Helyettük az izzadságmirigyek a nedvesség kizárólagos forrásai.

Időnként azonban ezek az izzadságmirigyek nem elegendőek ahhoz, hogy megfelelően hidratálják a lábat. A lábfej kiszáradásának legfőbb okai közé tartozik a bőrszárító szappanok használata, a hideg idő, az alacsony páratartalom, a közvetlen napfény, a forró fürdő és az öregedés. A száraz bőr a sarkakon nagyon kényelmetlen lehet, égő, viszkető érzés kialakulásához vezethet, ezért sem szabad alábecsülni a jelentőségét. Még ma próbáld ki az alábbi házi gyógymódok egyikét!

1. Citromlé

A citrom savassága hámlasztja a bőrt, segít eltávolítani az elhalt hámréteget. Áztassuk  10 percig citromlébe a lábunkat, majd luffa szivaccsal dörzsöljük át a bőrt a lábfejünkön és távolítsuk el a száraz bőrt.

2. Olívaolaj

Az olívaolaj hidratáló tulajdonságai életmentőek lehetnek a repedezett sarkok számára. Néhány csepp levendula vagy citromolajat adjunk hozzá és egy befőttesüvegben jól rázzuk össze, hogy tejszerű állagot kapjunk. Gyakorta kenegessük vele a sarkakat.

3. Vazelin

Hidratálásra gyakran használják a vazelint vagy a vazelin tartalmú termékeket. Kenjük be vele az egész lábfejünket, beleértve a lábujjakat és a lábujjak közét is. A legjobb hatás érdekében húzzunk zoknit és így feküdjünk le aludni. A vazelin éjjel nagyon jól be fog szívódni a bőrbe. Reggel mossuk le a lábunkat.

4. Cukor

Házi lábfej radírt készíthetünk egyforma mennyiségű cukor és olívaolaj keverékéből. Masszírozzuk át vele a lábunkat, különös tekintettel a legdurvább részekre. 10-15 perc után hideg vízzel mossuk le.

5. Méz

A méz természetes enzimjei segítik a láb bőrének regenerálását és hidratáltságának megőrzését. Áztassuk lábunkat mézzel dúsított meleg vízbe. 10-15 perc után lábfejünk bőre máris puhább lesz.

6. Tej

A tej A-vitaminban és más tápanyagokban gazdag, melyek hozzájárulnak a bőr egészségéhez, szépségéhez. A benne lévő tejsav lehámlasztja az elhalt hámsejteket, ezáltal elősegíti az új, egészséges bőr növekedését. Készítsünk tej alapú lábfürdőt 1 bögre tej és 5-7 bögre meleg víz keverékéből.

7. Szezámolaj

Ez a hatékony olaj E-vitamint és három különböző savat tartalmaz, emellett antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Áztassuk lábunkat 10 percig meleg vízben, majd dörzsöljük át szezámolajjal. A legjobb, ha az olajos masszírozást este, lefekvés előt végezzük.

8. Kurkuma

Lehet, hogy rikító sárgára színezi a lábunkat, de varázslatos hatásai vannak! A kurkuma különösen azoknál hatékony, akiknél a száraz, hámló bőr oka fertőzés, lábgomba. Keverjünk össze 3 evőkanál kurkumát néhány csepp kókuszolajjal és kenjük be vele a lábfejet. Hagyjuk hatni 20-30 percig, majd kímélő szappannal és meleg vízzel mossuk le.

Ezekkel a módszerekkel a lábfejet bőre újra puha és egészséges lesz!

Forrás: bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial