Nagyon fontos a vércukorszint nyomon követése, mivel életmentő lehet a cukorbetegség korai felismerése.
A tünetek kialakulása számos tényezőktől függhetnek, de ma megmutatjuk neked a leggyakoribb jeleket, amire érdemes odafigyelni.
A magas vércukorszintnek nincsen pontosan meghatározott számszerű értéke. Ha a vércukor a normálisnál magasabb szintre emelkedik, hiperglikémiának nevezik. A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti.
A hiperglikémia akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elegendő inzulin termelésére. Az inzulin olyan hormon, amely segít a glükózt az élelmiszerekből bejuttatni a testcellákba, ahol energiát termelnek. Azonban, ha inzulinhiányban szenvedsz, a glükóz nem képes felszívódni a véráramba. Ha ez hosszabb ideig tart, bizonyos testrészek, például a vesék, az erek, az idegek és a szemek tartósan rongálódnak.
Itt olvashatod a megnövekedett vércukorszint jeleit:
A megnövekedett vércukorszint nem jelenti automatikusan a cukorbetegséget. Ezek a jelek a magas vércukorszintre utalnak:
- Fizikai inaktivitás;
- Fáradtság;
- Hidegérzet;
- Kiszáradás;
- Túlzásba vitt étkezés;
- Gyakori vizelés, különösen éjszaka;
- Homályos látás;
- Száraz száj;
- Szomjúság;
- Impotencia;
- Koncentrálási problémák;
- A vágások és sebek lassú gyógyulása;
- Ismétlődő fertőzések;
- Emésztési problémák;
- Fokozott étvágy;
- Idegproblémák;
- Száraz és viszkető bőr;
- Felesleges hasi zsír és súlygyarapodás.
HOGYAN SZABÁLYOZD A VÉRCUKORSZINTED
Annak érdekében, hogy hatékonyan kezeld a vércukorszinted, nagyon fontos tudni, hogy milyen ételeket fogyaszthatsz. Kerülni kell a magas glikémiás indexű ételeket. A glikémiás index olyan skála, amely megmutatja a szénhidrátok számát az élelmiszerekben, amelyek növelhetik a vércukorszintedet. Minél magasabb a szám, annál jobban növeli a vércukorszintet. A számok 0-100 között vannak – a 0 és 54 közötti élelmiszerek alacsony glikémiás ételeknek számítanak.
Ezek az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, melyeket biztonságosan fogyaszthatsz:
- 1 tojás: 6
- Egy csésze brokkoli: 10
- Egy csésze hummus: 6
- Egy csésze dió: 15
- Egy csésze kesudió: 22
- Egy csésze cseresznye: 22
- Egy csésze joghurt: 23
- Közepes méretű hagyma: 10
- Közepes méretű alma: 38
- Egy csésze spagetti: 42
- Egy csésze zöld szőlő: 46
- Egy csésze borsó: 54
- 220 gr. Paradicsomlé: 38
- 220 gr. Ananászlé: 46
- 1 sárgarépa: 47
- 1 narancs: 48
- 1 grapefruit: 50
- 1 banán: 52
Ezek az olyan élelmiszerek, amelyeknek 55-69 közötti a glikémiás indexük:
- Egy csésze barna rizs: 55
- Egy evőkanál méz: 55
- Egy csésze zabliszt: 55
- Egy csésze fehér rizs: 64
Ezek az olyan élelmiszerek, amelyek magas glikémiás indexel rendelkeznek, ezért kerülni kell őket:
- 2 csésze pattogatott kukorica: 70
- Rizs torta: 76
- Egy szelet fehér kenyér: 70
- 1 fánk: 76
- Közepes méretű sült burgonya: 85
- 1 csésze kukoricapehely: 92
- 50 gr. Glükóz: 100
A táplálkozás befolyásolja az egészségi állapotodat, ezért ha bármilyen hiperglikémiás tünetet észlelsz magadon, minél előbb változtass az étrendeden.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.