A tinktúra előnyei
- Javítja a látást
- Hidratálja a testet.
- Csökkenti a gyulladást.
- Segít a karcsúsodásban.
- Erősíti az ereket, normalizálja a vérkeringést.
- Javítja a bélműködést
- Erősíti az idegrendszert
- Méregtelenít.
- Megszünteti az ízületi fájdalmakat, fogfájást, izomfájdalmat.
Hasznos a tinktúra – 1 teáskanál étkezés előtt. Ihatunk teát egy teáskanál tinktúrával és citrommal.
A tinktúra külsőleg és belsőleg is használható. A fájdalmas ízületeket bedörzsöljük a tinktúrával, valóban javítja a közérzetet.
A menstruáció alatti fájdalomra is segíthet a tinktúra. Az oldatot arra a helyre kell felvinni, ahol a fájdalmat érezzük.
Tinktúra receptek
A friss gyömbér legyen sima és tömör, de vékony héjú.
A hosszabb gyökerek több illóolajat tartalmaznak, és előnyösebbek infúzióhoz.
Mindkét receptben az alkohol alapanyaga lehet boltban kapható vodka.
A klasszikus gyömbér tinktúra
Hagyományos főzési módszert alkalmazzunk a klasszikus gyömbér tinktúra készítéséhez. Az elkészített tinktúra ízében nincs alkohol, csak egy kifejezett utóíz és a gyömbér aromája. Az ital jól melegít és meghozza az étvágyat.
A tinktúrát az alábbi összetevőkből készítjük:
Gyömbérgyökér (friss) – 40-50 gramm;
vodka – 1 liter;
méz – 100 gramm (nem kötelező).
Aki a tömény tinktúrát szereti, több gyökeret adhat hozzá – 75 grammot. A méz lágyítja a tinktúra csípős ízét, a cukor nem olyan hatékony.
Recept:
1) A gyökeret folyó víz alatt mossuk meg, hámozzuk meg.
2) Reszeljük le a gyömbért, vagy daráljuk le húsdarálóval. Tegyük egy befőttesüvegbe.
3) Adjunk hozzá vodkát és mézet (nem kötelező). Keverjük össze.
4) Fedjük le az üveget, és hagyjuk állni 10-14 napig sötét helyen, szobahőmérsékleten. 2-3 naponta rázzuk fel.
5) Szűrjük le a gyömbéres vodkát gézen keresztül. Hogy az ital átlátszó legyen.
6) Öntse tárolóüvegekbe, és zárja le szorosan. Szavatossági idő – legfeljebb 2 évig eltartható. A tinktúra erőssége 36-38%.
Gyors gyömbér tinktúra mézzel és citrommal
Elkészítése 15-20 percet vesz igénybe. A gyömbér ízét frissítő citromos jegyekkel egészíti ki.
Összetevők:
vodka – 0,5 liter;
citrom (közepes méretű) – 1 darab;
méz – 1 teáskanál;
friss gyömbérgyökér (hámozva) – 20 gramm;
só – 1 csipet.
Recept:
1) Öblítse le a citromot forró vízben, majd törölje szárazra, hogy eltávolítsa a héjból a citrusfélék eltarthatóságát meghosszabbító vegyi anyagokat.
2) Hámozóval vagy zöldséghámozóval távolítsa el a citrom héját – a felső sárga részt anélkül, hogy hozzáérne a fehér, keserű húshoz.
3) Reszelje le a gyömbért finom reszelőn.
4) Öntsük a citromhéjat és a reszelt gyömbérgyökeret egy üvegbe, és keverjük bele a sót.
5) Facsarjuk a fél citrom levét az üvegbe, és keverjük össze újra.
6) Áztassa a keveréket 5 percig, majd adja hozzá a vodkát és a mézet. Csukjuk le a fedelet, rázzuk meg néhányszor erőteljesen, és áztassuk még 5 percig.
7) A házi gyömbértinktúrát 3-4 réteg gézen szűrjük át, és nyomjuk ki a pépet.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.