Blogolunk / Egészség

Gyerekként imádtuk, felnőttként alábecsüljük az egészségügyi előnyeit

Sokan szeretik a mogyoróvajat! Édes-zamatos és krémes íze ízletesebbé teszi mindazt, amire kenjük! Az élet egyik nagyszerű örömforrása, és ha kíváncsi vagy, most megtudhatod, hogy a tested is ugyanúgy szereti, mint az ízlelőbimbóid!

Néhányan azért kerülik a fogyasztását, mert attól tartanak, hogy magas a zsírtartalma, de ma úgy gondoljuk, hogy meggyőzzük önöket, az ellenkezőjéről. A mogyoróvaj fogyasztása ugyanis meglepően sok előnnyel járhat, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek javíthatják az egészséget.

Íme 9 ok, amiért érdemes beépítenie a napi étrendbe:

  1. Vérnyomás szabályozás

A mogyoróvaj a rostok és a fehérje mellett magnéziumban és káliumban is gazdag, és mindezek segíthetnek abban, hogy vérnyomásodat kordában tartsd. Ne feledd, hogy fontos, hogy olyan mogyoróvajat válassz, amelyhez nem adtak hozzá sót.

  1. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egy 2002-es harvardi tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak dióféléket és mogyoróvajat, kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak.

Dr. Rui Jiang, a Harvard School of Public Health kutatója elmagyarázta, hogy a mogyoróvajban található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok javíthatják a glükóz- és inzulinstabilitást.

A vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik hetente legalább ötször ettek egy evőkanál mogyoróvajat, 21 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem ettek.

  1. Fogyás

Sokszor az emberek azért kerülik a mogyoróvajat, mert azt gondolják, hogy a magas zsírtartalom súlygyarapodást okoz. Valójában ennek éppen az ellenkezője történik. Valójában segíthet a fogyásban.

Remek fehérjeforrás, mindössze két evőkanálban nyolc gramm fehérjét tartalmaz. Közel két gramm rostot is tartalmaz, és tizenkét gramm egészséges zsírt is. Ezzel kordában tarthatja éhségérzetét az esti órákban is.

Ráadásul nagyon alacsony vércukorszint-emelkedést okoz, mivel szénhidrát tartalma is alacsony. Ez nagyszerű a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Mégis, még ezekkel az előnyökkel együtt is magas a kalóriatartalma, ezért ne vidd túlzásba a fogyasztását!

  1. Az agy egészsége

A mogyoróvaj segíthet serkenteni az agyműködést és a memóriát, mivel különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, többek között E-vitamint, cinket, magnéziumot és niacint. Ezek a vitaminok hasznosak az Alzheimer-kór és az időskori kognitív hanyatlás megelőzésében.

Ezenkívül tartalmazza a resveratrol nevű bioaktív vegyületet, amely akár harminc százalékkal is javíthatja az agy vérellátását. Ez csökkentheti a stroke kockázatát, és fokozhatja a kognitív képességeket.

  1. Antioxidánsok

A mogyoróvajban is sok az antioxidáns, köztük a p-kumársav, amely állatkísérletekben csökkentette az ízületi gyulladást. Valójában a földimogyoróban annyi antioxidáns van, mint sok gyümölcsben.

  1. Alacsonyabb mellrák kockázat

Egy 2013-as kutatás során, amely 1996 és 2010 között kilencezer nőt követett nyomon, kiderült, hogy közel negyven százalékkal alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál, akik hetente háromszor mogyoróvajat fogyasztottak.

A kutatók ugyanis megállapították, hogy a mogyoróvaj fogyasztása csökkentette a résztvevőknél a jóindulatú mellrák kockázatát.

Dr. Graham Colditz, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy körülbelül minden negyedik nőnek van jóindulatú elváltozása, amit biopsziával igazoltak, és hozzátette:

„Nagyon egyértelmű, hogy szoros kapcsolat van a jóindulatú elváltozás és az invazív mellrák későbbi kockázata között”.

Kifejtette, hogy nem világos, miért van ilyen hatása a mogyoróvajnak, de gyanítják, hogy a fehérjetartalom miatt lehet.

Az egyéb előnyöket félretéve, a tizenéves és tinédzser lányoknak érdemes mogyoróvajat fogyasztaniuk, ha nem allergiásak. Már heti néhány evőkanál is csökkentheti a mellrák kockázatát a későbbi életük során.

  1. Az izmok helyreállítása

A mogyoróvaj bővelkedik fehérjében, ami segíthet az izmoknak regenerálódni a megerőltető edzés után. A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság azt tanácsolja az embereknek, hogy edzés után két órával fogyasszanak jó minőségű fehérjét.

  1. Jó a terhesség alatt

Magas folsavtartalmának köszönhetően a mogyoróvaj segít csökkenteni az újszülötteknél az idegi rendellenességek kockázatát. Ezért azoknak a terhes nőknek, akik nem allergiásak a mogyoróvajra, komolyan fontolóra kell venniük a mogyoróvaj rendszeres fogyasztását.

  1. Segít az alvásban

A mogyoróvaj triptofánforrás, amely növeli a melatonin, az alváshormon és a szerotonin, a boldogsághormon szintjét. Ez megnyugtathat, és segíthet a jó alvásban.

Összefoglalva, a mogyoróvaj egészségügyi előnyei számosak.

Mégis, mint minden más dolgot az életben, ezt is csak mérsékelt mennyiségben szabad fogyasztani. Az is lényeges, hogy kerülje az olyan márkákat, amelyek sok extra összetevőt, például cukrot, sót és hidrogénezett olajat tartalmaznak.

Keresse a teljesen természetes mogyoróvajat.

Hogy minden előnyét kiaknázza, fogyassza hetente háromszor.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial