A fakanál, a vágódeszka és minden olyan konyhai eszköz, ami magába szívhatja a nedvességet és a szagokat, nem megfelelő tisztítás esetén, kellemetlenül szagos és baktériumtelep is lehet. Nem túl kellemes, ha egy hal vagy hagymaszagú vágódeszkán gyümölcsöt szeletelsz és az azonnal átveszik a szagokat ízeket.
Az egyik legegyszerűbb tipp ezek kiküszöbölésére, ha az édes és a sós, valamint a húsfeldolgozás mind, mind elkülönítve, másik deszkán készül és másik fakanalat használsz a főzésekhez. Ezen kívül pedig minden használat után megfelelően megtisztítod és kiszárítod őket. A mosogatószer és súrolók nem ajánlatosak, mivel a vegyszereket is magukba szívják az ilyen felületek, valamint a nyers húsokban lévő baktériumok a mosogató szivacsba is beépülnek és tovább fertőznek mindent.
Hogyan kell megfelelően tisztítani és szagtalanítani egy vágódeszkát és a hasonló felületű eszközöket?
A legjobb és legnépszerűbb módja, nem is beszélve az egyszerű és hatékony megoldásról, ha egy félbevágott citrommal átdörzsöljük a felületet, majd sóval és szódabikarbónával megszórjuk, hagyjuk hatni néhány percig és ezután alaposan leöblítjük. Végül jól szellőzhető módon vagy radiátoron kiszárítjuk. A mosogató szivacsot is érdemes időként fertőtleníteni és gyakran cserélni. Itassuk át citromos szódás vízzel majd tegyük a mikrohullámú sütőbe néhány percre. Ezzel az eljárással megszabadulhatunk a baktériumoktól.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.