Egészség

A rákkutató könyörög, hogy legalább ezeket ne edd – Így nagy eséllyel kerülheted el a rákot

loading...

A rák egy összetett betegségcsalád, amely különböző tényezők, mint a genetika, specifikus fertőzések, rossz életmódbeli szokások (egészségtelen táplálkozás, fizikai inaktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás), vegyi anyagoknak, sugárzásnak való kitettség talaján fejlődik ki.

Ezek a tényezők mind tudományos bizonyítottan növelik a rák kialakulásának kockázatát. A World Cancer Research Fund (Rákkutató Alapítvány) becslése szerint az összes amerikai rákos betegek mintegy 20%-a kapcsolódik a súlygyarapodáshoz, a rossz táplálkozási szokásokhoz, fizikai inaktivitáshoz és alkoholfogyasztáshoz. Szerencsére a rák megelőzhető, és a betegség kockázata csökkenthető, ha az életmódunkban változásokat eszközölünk.

A következő gyakorlatokat segíthetnek ebben:

Rendszeres testmozgás
Egészséges testtömeg fenntartása
A dohányzás elkerülése
Organikus zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend

Viszont a következő 8 élelmiszer rendkívül káros és növelheti a rák kockázatát:

Finomított és mesterséges cukrokat tartalmazó élelmiszerek

A finomított cukorban gazdag élelmiszerek és a mesterséges fruktóz-édesítőszerek, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémát idéz elő. Ezek az ételek növelik az inzulin szintjét és fokozzák a ráksejtek növekedését. Az American Society for Clinical Nutrition (Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Egyesület) folyóirat 2006-ban közzétett egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű cukorral édesített élelmiszereket fogyasztó résztvevőknél fokozott volt a hasnyálmirigyrák kockázata. Próbáld meg ezeket természetes alternatívákkal helyettesíteni, mint a nyers méz vagy a stevia.

Fehér liszt

Számos feldolgozott élelmiszer napjainkban sok finomított fehér lisztet tartalmaz, amely gazdag szénhidrátforrás. Ez negatívan hat az egészségre, növeli a vércukorszintet és növeli a rák kockázatát.
Tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott mennyiségű szénhidrátot fogyasztó nőknél emelkedett a mellrák kockázata. Ezért helyettesítsd a finomított fehér lisztet egészségesebb alternatívákkal, mint a teljes kiőrlésű búza, mandula, kókusz, quinoa.

Füstölt és pácolt élelmiszerek

A pácolt és füstölt élelmiszerek rendszeres fogyasztása veszélyezteti az egészséget, mivel a füstölt húsokban a füstölési folyamata során számos mérgező összetevő keletkezik, míg a pácolt ételek magas nitrát tartalmúak, amelyek nitrozo vegyületekké alakulnak át, ami a rák kockázatát növeli.
Ezen túlmenően ezek az élelmiszerek bőségesen tartalmaznak olyan tartósítószereket, amelyek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak és károsítják a sejteket és rák kialakulását eredményezik. Érdemes őket teljes mértékben elkerülni.

Feldolgozott húskészítmények és vörös hús

loading...

A feldolgozott húsok, mint a sonka, a kolbász és a szalonna, tele van káros tartósítószerekkel és sóval. A kutatók azt találták, hogy a feldolgozott hús túlzott fogyasztása vastagbélrákkal van összefüggésben.
A vörös hús túlzott fogyasztása növeli a prosztata és a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Ezért győződj meg róla, hogy csak szabadon tartott állatok húsát fogyaszd.

Tenyésztett lazac

A tenyésztett és a vadon élő lazac között hatalmas a különbség, mivel az utóbbi számos egészségügyi hasznot kínál, míg az első komoly egészségügyi kockázatot jelent.
A tenyésztett lazac fogyasztása valójában rákot okozhat.
A kutatók azt találták, hogy a tenyésztett lazac jelentősen nagyobb mennyiségű káros vegyi anyagokat és rák kialakulását segítő összetevőket tartalmaz, mint a higany, dioxinok, toxafén, égésgátlók és poliklórozott bifenilek.

Hidrogénezett olajok

A hidrogénezett olajokat feldolgozás és gyártás során mérgekké alakítják át.
Nagy mennyiségű transz-zsírsavat és omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Ezeknek a zsírsavaknak a kis mennyiségben való fogyasztása hasznos lehet az egészségre nézve, de a nagyobb mennyiségben negatívan befolyásolja a membrán szerkezetét és a sejtek rugalmasságát, ezzel növelve a rákos megbetegedések, például a bőrrák kockázatát.
A transzzsírok növelik a mell, a prosztata és a vastagbélrák kockázatát. Ezért inkább extra szűz kókuszolajat vagy olívaolajat használjon.

Burgonya chips

A burgonya chipset rendkívül magas hőmérsékleten állítják elő, ami egy népszerű rákkeltő, az akrilamid létrejöttét segíti elő.
Az Országos Rákkutató Intézet által közzétett tanulmány szerint ez az összetevő növeli a petefészek-, a mell-, a prosztata- és az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát.
A chips szintén gazdag kalóriákban és zsírokban, amelyek növelik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és elhízáshoz vezetnek. Emellett mesterséges aromákat és tartósítószereket is felhasználnak a készítésük során, ezért kerüld el őket és helyettesítsd otthon készült finomságokkal. Például a sült banánt vagy a batátachipset próbáltad már?

Mikrós popcorn

A mikrós pattogatott kukorica tasakok rendkívül mérgező vegyületet tartalmaznak, amely perfluoroktánsav néven vált ismertté. Erről a vegyületről megállapították, hogy növeli a vese- és hólyagrák kockázatát, és a nőkben csökkenti a termékenységet.
Ezek a termékek emellett GMO kukoricából készülnek és tartósítószerben, például propil-gallátban is gazdagok.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial