Növény / Tippek

Elszáradtak, elrohadtak az orchideáid gyökerei? Sárgulnak a levelei? Így mentsd meg

Az orchideának rengeteg fajtája van, amelyek különböző színűek lehetnek. A természetben remekül megél, de csak néhány fajta nevelhető otthoni környezetben.

Vannak olyan fajta orchideák, amelyek nagyon könnyen megszokják a benti környezetet és nem igényelnek különleges gondozást, de vannak olyan fajták is, amelyeknek a nevelésére nagyon oda kell figyelni, mert különleges gondozást igényelnek.

Az emberek többsége szereti az orchideát, ezért tartják olyan sokan az otthonukban ezt a növényt és nem utolsó sorban ajándéknak is remek. Ez a növény nagyon szép, mégis vannak olyan időszakok amikor az orchidea veszít a szépségéből, mert a levelei megsárgulnak.

Mit kell tennünk ilyenkor?

Semmi esetre se dobjuk ki, hanem tisztítsuk meg a növényt az elszáradt, vagy elrohadt gyökerektől. Miután megtisztítottuk, ha maradt még egy – két egészséges gyökér, akkor ezeket is távolítsuk el. A megsárgult leveleket nem kell levágni. Ha a növény közepén nő egy új kis levél, tehát a két elsárgult levél között, akkor az orchidea képes tovább fejlődni.

A sérült gyökerek eltávolítása

1. fertőtlenítsük az ollót,
2. vágjuk le a sérült gyökereket és az egészségeset is, ha van,
3. a vágások helyét fertőtlenítsük, erre az őrölt fahéj, vagy az aktív szén megfelelő,
4. a növényt tegyük az orchideaföld tetejére, a vágott része legyen a föld irányába, ne locsoljuk meg,
5. néha töröljük át a leveleit vizez vattával.

Ha mindent jól csináltunk, az orchidea hamarosan gyökeret ereszt. Ezzel a módszerrel érdemes próbálkoznunk, ha az orchidea gyökerei egészségtelenek, a növény levelei megsárgultak, vagy lehulltak. Pár nappal az ültetés után kevés vízzel megöntözhetjük. Tartsuk meleg és napos helyen, ezzel esélyt adunk neki arra, hogy újra kihajtson.

Tekintsétek meg a most következő videót, amelyben láthatjátok, hogyan kell orchideát gyökereztetni:

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial