Nem minden tapasztalt háziasszony tudja, hogyan tisztítsa meg a sütőjét különösebb erőfeszítés nélkül. Annyi zsír és korom gyűlik össze a sütőben, hogy könnyen frusztrálttá válhatunk, és el sem akarunk kezdeni súrolni. Úgy tűnik, hogy soha nem lehet elég jól megtisztítani a sütőt ahhoz, hogy újjávarázsoljuk.
Ma azonban szeretnénk megosztani egy módszert, amit egy olasz nő használ, aki imádja a rendet. Amikor eljön a sütő tisztításának ideje, mindig ezt a trükköt alkalmazza, és még soha nem hagyta cserben.
Hogyan tisztítsuk meg a sütőt?
A legtöbb ember a sütő tisztítását igazán kellemetlen munkának tartja, de előbb-utóbb mindig kell rá egy kis időt szánni. A tapasztalatlanok számára lehetetlen feladatnak tűnhet. Ezért egyre többen választják az öntisztító sütőket, amelyeket valóban nagyon könnyű tisztítani.
Érdekes módon az ilyen öntisztító sütőkben aktívan alkalmazzák azt a módszert, amelyről most beszámolunk. Igen, a gőzről beszélünk, amely segít felpuhítani és eltávolítani a szennyeződéseket. Ez még jobban működik, mint a kétes tisztítószerek, amelyek drágák és nem biztonságosak az egészségre.
Szükségünk lesz egy serpenyőre (helyettesíthetjük egy hagyományos sütőtálcával), némi forró vízre és ecetre. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ecet helyettesíthető mosogatószerrel. Az ecet azonban hatékonyabb.
Forraljuk fel a vizet, és tegyük a lábasba vagy a tepsibe. Adjunk hozzá egy kevés ecetet, hogy fokozzuk a gőzölés hatását. Az ecet megakadályozza a vízkő kialakulását is. Ha régi zsírréteget talál a sütőben, a vízhez és az ecethez adhat egy kis mosogatószert.
Helyezze a tál vizet a 230 fokra előmelegített sütő legaljára, kapcsolja ki a sütőt, csukja be az ajtót, és hagyja, hogy a gőz 30-60 percig minden szennyeződést feloldjon.
A kihűlt sütő belsejét csak törölje át egy szivaccsal, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket.
Természetesen minél koszosabb a sütő, annál nehezebb lesz a tisztítása. Néha ez a módszer sem biztos, hogy beválik. Ezért kell rendszeresen tisztítani a sütőt, hogy ne képződjön nagy rétegben a ráégett zsír és korom.
A legjobb, ha a következő sütés után azonnal megtisztítja a sütőt. Ekkor a sütő még forró, így nem kell felfűtenie.