A cikóriagyökér akár 60% inulint, 10-20% fruktózt, glikozid intibint (a gyógyszeriparban használják), valamint karotint, B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-vitamint, makro- és mikrotápanyagokat (Na, Ca, Mg, P, Fe stb.), szerves savakat, tanninokat, pektint, fehérjét és gyantát tartalmaz.
A cikóriagyökér legértékesebb összetevője az inulin egy olyan anyag, amely segít javítani az anyagcserét és normalizálja az emésztőrendszert.
A cikóriagyökér főzetét mindig is az egyik legjobb eszköznek tartották az étvágy javítására, a hasnyálmirigy normalizálására.
A cikóriából származó inulin bifidostimuláns, azaz hozzájárul a hasznos bélflóra kialakulásához, ami erősíti az általános immunrendszert.
A cikóriában található anyagok segítenek csökkenteni a gyomor és a belek nyálkahártyájának gyulladását is.
Az édesgyökér nyugtató hatással van az emberi idegrendszerre, köszönhetően a benne lévő B-vitaminoknak (ezek a vitaminok „felelősek” a jó hangulatért, a jó alvásért, a vitalitásért és az élénkségért).
Ugyanakkor a cikória gazdag káliumban (ami fontos a normális szívműködéshez), és segít eltávolítani a „rossz” koleszterint a vérből.
A cikória magas vastartalma lehetővé teszi, hogy sikeresen alkalmazzák a vérszegénység (anaemia) megelőzésére és komplex kezelésére.
Ezenkívül a cikória jótékony hatással van a pajzsmirigyre. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a cikória sikeresen alkalmazható sebgyógyító szerként (a növény gyökerének infúziói, főzete és alkoholos tinktúrái hatékonyak a seborrhea, allergiás dermatitis, neurodermatitis, diathesis, ekcéma, varicella, psoriasis, vitiligo, akne, furunculosis stb. kezelésében).
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.