Blogolunk / Egészség

A vérrögök tünetei, amikre figyelni kell

loading...

A legtöbb esetben a vérben kialakult vérrögök idővel maguktól feloldódnak. Ha azonban nem, vagy ha túl nagy méretűvé válik, az ér jelentősen beszűkülhet vagy teljesen elzáródhat. Ez pedig közvetlen előfeltétele a súlyos egészségügyi problémáknak vagy akár a halálos kockázatoknak.

Az artériában kialakuló vérrög szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. Ha egy vénában keletkezik, fájdalmat és duzzanatot érezhet. Megkülönböztetünk mélyvénás trombózist és tüdőembóliát is. Mindkét állapot sürgősségi orvosi ellátást igényel.

Kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy vérrög alakuljon ki a szervezetében?

Vérrögöt akkor „kaphat”, ha eltörik egy csontja vagy erősen meghúz egy izmot. A vérrög kialakulásának esélye akkor is nagyobb, ha:

Műtét után lábadozik, vagy hosszú órákat kell ülnie (például repülőgépen vagy kerekesszékben). Túlsúlyos vagy elhízott. Cukorbetegségben vagy magas koleszterinszintben szenved. 60 évesnél idősebb.

loading...

A probléma felismerését segítő tünetek

Duzzanat, ödéma.
A bőr kipirosodása vagy elkékülése.
Fájdalom

Légzési problémák. Ez egy súlyos tünet. Annak a jele lehet, hogy vérrög van a tüdejében vagy a szívében. A szíve is gyorsan verhet, és néha izzadás vagy gyengeség jelentkezik.

Fejfájás. Ez akkor fordul elő, ha a vérrög az agy valamelyik részében lokalizálódik.

Ha vérrögre gyanakszik, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen a sürgősségi osztályra. A vérrög halálos lehet, és csak akkor tudhatja biztosan, hogy vérröge van, ha orvosi vizsgálatot végeznek. Orvosa felírhat vérhígító gyógyszert, vagy műtéti úton kezelheti a problémát.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial