Állat / Kutya / Tippek

Az orvosok arra figyelmeztetnek: Ne hagyd, hogy a kutyád megnyaljon téged!

Hogy a kutyád nyalogat, azt lehet imádni és lehet utálni. Akik szeretik, hagyják, hogy a kutya az arcukat nyalja a kötődés jeleként. Nagyon jó módja ez annak, hogy a kis szőrcsomó is meg tudja mutatni, mennyire szereti a gazdiját.

Azonban jó oka van annak, amiért az orvosok azt javasolják, ne hagyd, hogy a kutya nyalogasson. Bár a kutyusnak semmilyen rossz szándéka nincs ezzel, komoly egészségügyi veszélyeket rejteget magában.

Több oka is lehet annak, hogy a kutya nyalogatja az ember arcát. A kutyák ilyen formában is kommunikálnak egymással az ugatáson kívül. Az ember illata és bőrének íze is ösztönözheti a nyalogatásra, de előfordulhat, hogy csak fel akarja hívni magára a figyelmet, hiszen így biztos, hogy a gazdi foglalkozni kezd vele.

Csupán mítosz, hogy a kutya szája tisztább, mint az emberé. Ez az elgondolás valószínűleg abból ered, hogy a kutyák a sebeiket nyalogatással gyógyítják. Azonban ennek oka csupán annyi, hogy a nyalogatás serkenti a vérkeringést és eltávolítja az elhalt hámsejteket. Ezért tűnik úgy, hogy a sebeik az átlagosnál gyorsabban gyógyulnak.

Elég, ha megszagolod a leheletét, hogy el tudd képzelni, mennyi baktérium lakik a szájában. A kutyák hajlamosak mindenféle dolgot a szájukba venni, kitúrják a szemetet, piszkot és minden koszos dolgot megesznek, megnyalnak.

Ha eddig nem volt gondod a kutyapuszival, valószínűleg lesz, miután megtudod, hogy mi minden rejtőzik a kutya nyálában.

az-orvosok-arra-figyelmeztetnek-ne-hagyd-hogy-a-kutyad-megnyaljon-teged3

Az állatorvosok szerint a kutya szája egyáltalán nem tiszta. Betegségeket okozó mikroorganizmusokat is tartalmazhat, mint:

E.Coli baktérium: Mindannyian ismerjük ezt a kórokozót, ami megtalálható a kutya szájában. Kiválthat hasgörcsöket, lázat, hányást és fáradtságot.

Sömör: Nagyon csúnya, gomba okozta fertőzés. Viszkető kiütésekhez vezet, melyek koncentrikus kört alkotnak. Bár nem halálos, de kétségkívül igen kellemetlen betegség.

Staphylococcus Aureus: Néha a kutyák bizony átadják az embernek ezt a fertőzést. Ez a kórokozó felelős a bőrön lévő kelésekért, az ételmérgezésért, sőt, a veszélyes toxikus sokk szindróma is a számlájára írható.

MRSA: Ha azt hitted, ezt a fertőzést csak kórházban kaphatod el, a kutyás most lerombolja ezt a város legendát! Egyetlen nyalással átragaszthatja a szádra a kórokozókat. Az MRSA a Staphylococcus antibiotikumoknak ellenálló típusa, melynek éppen ezért igen nehézkes a kezelése. Sebeket, keléseket okozhat, a legkevésbé nyújt szép látványt. Nem életveszélyes, de ha a vérbe kerül és szepszist okoz, akkor 25%-ban halálos is lehet.

A legtöbb egészséges ember bőrén a kutyanyál nem tesz kárt. Azonban a benne lévő kórokozók a vékonyabb nyálkahártyán, pl. az ajkaknál képesek áthatolni. A lényeg, hogy ne hagyd, hogy a kutya nyála ne érintkezzen a szemmel, a szájjal és az orral. Tartsd távol vágott sebektől is! Ha a boldog nyalogatást mégsem tudod elkerülni, gyorsan mosd le a bőrödet utána szappannal és vízzel! Amennyiben immunrendszered gyengébben működik vagy külső sérülés található rajtad, nagyon ügyelj arra, hogy a kutyapuszi elől el tudj ugrani!

Forrás: ketkes.com
Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial