Diéta / Érdekesség / Tippek

A hormonszakértő szerint ezek azok, amit mindenkinek tudnia kell, ha fogyni szeretne

loading...

A hormonoknak a női testben vezető szerepük van. Ezektől a biológiailag aktív anyagoktól függnek a reprodukciós funkciók, a libidó, a hízás, illetve fogyás, az étvágy, a növekedés és még a gyengébbik nem hangulata is.

Amikor a női hormonháztartás egyensúlyban van, akkor a hormonok tökéletesen teljesítik a megadott feladatukat. A vezető hormonszakértő, Sara Gottfried szerint éppen ezek a hormonok akadályoznak meg rengeteg nőt abban, hogy általuk ideálisnak vélt alakjuk legyen.

zhfdhhsdetne1

Azt ajánlja, hogy mindenkinek érdemes felülvizsgálnia az étrendjét és ha szükséges, abban változtatást végrehajtani, mert csak így biztosítható a homeosztázis, azaz az az állapot, amikor egyfajta belső jó hangulat jön létre, amelynek eredményeképpen például a körmök szép fényesek lesznek és  csakúgy mint a haj, aktívan növekedhetnek.

Felborult női hormonháztartás

Túl magas kortizolszint

A kortizol a mellékvesében termelődő hormon, ami az idegrendszer kimerültsége, illetve a magas stressz hatására jelenik meg. Ha a kortizol szintje tartósan magas, ez az adott egyén vérnyomására is káros hatással van, csakúgy, mint a vércukorszintjére.

A magas kortizolszint a következő tüneteket produkálja: gyakori ingerlékenység (hirtelen harag és düh), alvási rendellenességek (inszomnia, illetve teljes alvászavar), feledékenység (gyakori emlékezetkiesés), túlzott vágy sós, illetve édes ételek fogyasztására, lecsökkent szexuális aktivitás.

Azért, hogy helyreállítsuk a kortizolszintünket, elég étrendünket változatosabbá tenni, együnk kissé több halat és étcsokoládét.

44444dfjd1

Túlságosan magas inzulinszint

Az inzulin egy speciális hormon, mely a szervezet glükóz-szintjének szabályozásáért felelős. A vér túl magas inzulinszintje idővel a hormon rezisztenciájához vezet, aminek következtében a sejtek kevésbé lesznek képesek felvenni azt, ezért a glükóz szintje a diabetes közeli állapotig képes emelkedni.

loading...

Azok az emberek, akik a túl magas inzulinszinttől szenvednek, gyakran panaszkodnak, hogy erős vágyat éreznek valami édeset enni, az étkezések között rosszul érzik magukat, magas a vérnyomásuk és alacsony a koleszterinszintjük. A helyes inzulinszint megtartásának érdekében az orvosok azt ajánlják, hogy együnk rendszeresen savanyított káposztát, illetve más, savanyított zöldségeket.

gsdhdfhgfdtne4

Túl magas tesztoszteronszint

A tesztoszteron egy olyan hormon, mely mind a nőkben, mind a férfiakban termelődik. A tesztoszteron közvetlen hatással van az izmok munkájára, a csontok növekedésére és a nemi aktivitásra is. A túl magas tesztoszteronszint a nők 30 %-át érinti. Jellemző tünetei többek között a rendszertelen menstruáció, a bőrön az aknek megjelenése, szőrszálak megjelenése a mellen, túlságosan zsíros arcbőr, szemölcsdaganatok megjelenése, fokozott indulatosság és túlzott ingerlékenység.

A vér helyes tesztoszteronszintjének helyreállítása érdekében az endokrinológusok azt ajánlják, hogy étrendünkbe vegyük bele a tökből készült ételeket, csakúgy, mint a tökmagot és a különböző zöldbabos ételeket is.

dfghdsfghfdgheretne5

Túl magas ösztrogénszint

Az ösztrogént nevezik a fiatal nők hormonjának is, hiszen ez felel a gyengébbik nem szép csípőjéért és melleiért. Az ösztrogén túlzott jelenléte a szervezetben azonban káros hatással bír, a tünetei a gyors elhízás mellet a mell megnagyobbodása és túlzott érzékenysége, valamint a gyakori hangulatváltozások.

Ugyancsak jelentkezhetnek az alábbi tünetek is: erős migrénes fájdalom, a menstruáció, illetve menopauza alatt erős vérzés és az epehólyag megbetegedése. Ha ezek közül akár csak egy tünetet is észreveszel magadon, érdemes az étrendedbe felvenni a brokkolit és a karfiolt.

1111fgsdfretne6

Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel, hogy ők is sikerrel változtathassanak a saját étrendjükön, hogy ezáltal is egészségesebbé váljanak.

Forrás: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial