Blogolunk / Egészség / Tippek

A rossz lehelet 5 típusa, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni – komolyabb egészségügyi problémákra utalhatnak

Valószínűleg tapasztaltad már, hogy milyen kellemetlen szorosan közel állni valakihez és úgy hallgatni, ha kifejezetten kellemetlen büdös levegő áramlik a szájából. Ennek, lehet oka a nem megfelelő szájhigiénia, a dohányzás, bizonyos ételek, és a száj fertőzések. A legtöbb embernél alap, hogy fogat mos naponta 2-szer, így fenntartva a megfelelő szájhigiéniát. Ezen kívül használhatunk még fogselymet és szájvizet is. Viszont van olyan, akinek ezen erőfeszítések ellenére is még mindig kellemetlen szájszaga van.

A rossz lehelet fő oka

A rossz lehelet leggyakoribb oka a szájszárazság, ami különösen reggel jellemző. Ez azért van, mert a nyál okozta nedvesség hiánya a szájban kedvező környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához.

Ha a szád csak reggel kellemetlen szagú, akkor semmi okod az aggodalomra. Elég egy fogmosás, hogy megszüntesd a szagot. Azonban néhány ember, szájszárazsága, elkíséri egész nap. Ennek oka lehet bizonyos felírt gyógyszerek mellékhatása, mint például antihisztaminok, antidepresszánsok, és a vérnyomás szabályzó gyógyszerek. Ezért fontos, hogy ilyenkor keresd fel az orvosod, hogy megbizonyosodj róla. Ilyenkor hasznos lehet, ha gyakran kortyolgatsz vizet, és ha cukormentes rágógumit fogyasztasz.

gugted

Bizonyos esetekben a krónikus rossz lehelet, jele lehet annak, hogy valami nincs rendben, a szervezetedben.

Íme, 5 fajta rossz lehelet, ami mögött egészségügy probléma húzódhat:

Molyirtó szagú lehelet

Ez akkor fordulhat elő, ha krónikus orrmelléküreg-fertőzésed van. Ennek oka lehet allergia vagy bakteriális fertőzés. Használj megfelelő allergiagyógyszert vagy antibiotikumot.

Gyümölcsös lehelet

A gyümölcsös levegő a cukorbetegség jele lehet. Normális, esetben a cukor a véráramba kerül, majd a sejtekbe, ahol energiává alakul át. Ha ez nem sikerül, a vércukorszint emelkedik, és a sejtekben megindul az energiatermelés, és ketonok keletkeznek melléktermékként a szervezetben. Ez, ami kiváltja a gyümölcsös levegőt. Ilyenkor keressük fel az orvosunkat és kérjünk egy vérvizsgálatot, amiből megállapítható a cukorbetegség.

Savanyú tej lehelet

Ha a leheleted olyan, mint a savanyú tej, valószínű, hogy laktóz-intoleranciád van. Ilyenkor az emésztőrendszer nem tudja megfelelően lebontani a tejtermékekben található fehérjét. Jellemző tünete még a puffadás, és a görcsös hasmenés, miután tejtartalmú terméket fogyasztottál. Fogyassz, laktóz mentes termékeket.

Piszkos pelenka lehelet

Ha a szád szaga olyan, mint egy piszkos pelenkáé, az azt jelezheti, hogy van egy mandula köved. Ez általában akkor fordul elő, amikor ételtörmelék, vagy baktériumok halmozódik fel a mandula hasadékában és így kövek képződnek. A mandulakövek eltérő nagyságúak és elhelyezkedésűek lehetnek. Bizonyos esetben csak a röntgen, vagy CT vizsgálat segíthet kimutatni a jelenlétüket A beteg sok esetben nem is tud a mandulában képződött kövekről, mert azok nem okoznak jelentős panaszokat és gyakran maguktól távoznak. Hogy a kellemetlen szag megszűnjön, kérd orvos segítségét az eltávolításához.

Rohadt lehelet

Ha a leheleted olyan, mintha valami rohadna a szádban, akkor valószínűleg valamiféle tüdőbetegségben szenvedsz. A probléma lehet fertőzés (például tüdőgyulladás) vagy akár tüdőrák is. Fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, és végeztess el egy vizsgálatot.

Hogyan lehet megelőzni és megszüntetni a rossz leheletet?

A következő módszerek segíthetnek megelőzni, és megszüntetni a rossz lehelet:

  • Figyelj a megfelelő szájhigiéniára, moss fogat, naponta legalább kétszer.
  • Serkentsd a nyáltermelést rágj cukormentes rágógumit.
  • Egyél rostokban gazdag élelmiszereket, hogy eltávolítsd a szájban lévő baktériumokat.
  • Használj szájvizet
  • Kerüld el a gyógyszerek okozta kiszáradást
  • Szokj le a dohányzásról és az alkoholról.
  • Fogyassz sok vizet a nap folyamán, hogy megakadályozd a száj kiszáradását.
  • Lélegezz az orrodon keresztül, ne szájon át.
  • Kerüld a tejes diétákat.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial