Noha negyed annyira elterjedt, mint 70 évvel ezelőtt, a gyomorrák ma is sok ember életét veszi el. Ha időben észre veszik, 90 százalékos a túlélési arány öt éven belül, de sajnos sokszor későn érkezik az orvosi diagnózis, amikor már nem lehet gyógyítani.
Ha ismered a tüneteket és a jeleket, sokkal könnyebb dolga lesz az orvosoknak, hogy megtalálják a megfelelő gyógymódot.
A tudósok nem tudják, miért alakul ki a gyomorrák, de van néhány tényező, amely a kockázatot növeli. Ilyen a H. pylori,baktérium jelenléte a gyomorban. Ez felelős a gyomorfekély kialakulásáért. A krónikus gyomorgyulladás, a gasztritisz is kockázati tényező, és valamiért azokban az ázsiai országokban, ahol sok fermentált ételt fogyasztanak, gyakoribb a gyomorrák (ilyen a mi savanyú káposztánk is, ami persze nem okoz gyomorrákot, de Japánban és Koreában napi szinten esznek ilyen fermentált élelmiszereket)
Hogy a csendes gyilkos ne csaphasson le, tisztában kell lenni a kockázati tényezőkkel és a tünetekkel is, amelyek a következők a Rákszövetség szerint
- Emésztési gondok és reflux
- hasi és gyomortáji fájdalmak
- hányinger, hányás
- véres hányás
- hasmenés vagy súlyos szorulás
- étkezés után puffadás
- étvágytalanság
- fáradékonyság
- véres széklet
- hirtelen fogyás
- hasi nyomás
- köldök fölötti tompa fájdalom
- vérszegénység
Ezek a tünetek természetesen más betegségeket is jelezhetnek, de ha együtt szerepelnek, orvoshoz kell azonnal fordulni.
Kockázati tényezők
- kor (55 fölött)
- sós, füstölt, hirtelen sütött ételek, pirítós, steakek heti többszöri fogyasztása
- alkoholizmus, dohányzás
- gyomorműtét
- családi hajlam
- Helicobacter pylori baktérium a gyomorban
Ha a családban előfordult gyomorrák, mindenképpen érdemes rendszeresen gasztroenteorológushoz fordulni, mert nagy kockázati tényező a genetikai hajlam.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.