Egészség

Senki nem hallott a Stroke egyik legfontosabb előjeléről! Te legyél okosabb!

A középkorú nőknél, illetve sokszor férfiaknál is bekövetkezhet a stroke, és ha túl későn ismerik fel az előjeleket, gyakran végzetes kimenetelű. Mindkét nemnél más tünetek jelentkezhetnek. A nők esetében például létezik egy jel, amit szinte senki nem ismerne fel…

Gyakran összekeverik a stroke-kal, az úgynevezett “átmeneti ischaemiás rohamot” (TIA), aminél szinten lebénul az agy bizonyos területén a vérkeringés. A kettő nagyon hasonló, ám a TIA esetében azállapot kevesebb, mint 24 óráig tart, vagy csak 1-2 óráig.

Bár a TIA nem jár maradandó károsodással, mégis előjele lehet  egy későbbi stroke-nak. A legtöbb TIA beteg sajnos hamarosan stroke-ot is kap a rohamot követő egy-két napban.

A hirtelen jelentkező tünetek: a látászavar, a nehéz beszéd, zavartság, egyensúlyproblémák, zsibbadás, gyengeség, a végtagok, illetve az arc izmainak bénulása, kiváltképp az egyik oldalon.

A nőknél ezeken kívül még vannak plusz tünetek is. Ilyen a légszomj, fájdalom/nyomás a mellkasban, gyors és szabálytalan szívverés, hirtelen csuklás, hányinger és fáradtság. Ezekre különösen oda kell figyelni.

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial