Nagyon nehéz megmondani, hogy ez a recept milyen régi, valami hasonlót már az ókori Egyiptomban is ismertek.
Elkészítéséhez mindössze két összetevőre van szükség:
Friss fokhagyma és természetes méhméz.
Még azok is szeretni fogják ezt a receptet, akik nem szeretik a fokhagymát, mert a méz elkészítése után a fokhagyma íze nagyon megváltozik.
A fokhagymaméz elkészítéséhez a következőkre lesz szüksége:
2 közepes méretű fokhagymafej és 450 gramm ( pontosan gramm, nem ml) méz.
Elkészítés:
A fokhagymafejeket meghámozzuk, gerezdekre osztjuk, és fokhagymanyomóval összezúzzuk.
A zúzott fokhagymát áttesszük egy mozsárba, és áttetsző péppé őröljük. Ez egy nagyon fontos pillanat a készítésben, a zúzott fokhagymában felszabadulnak és összekeverednek a fokhagyma hasznos anyagai, amelyek külön-külön léteznek az egész növényben.
A fokhagymapéphez adjunk két evőkanál mézet, és addig őröljük, amíg homogén masszát nem kapunk. Így fokozatosan adjuk hozzá a maradék mézet. Az így kapott fokhagymás mézet jól összekeverjük, és átvisszük egy üvegbe, amelyet címkézze fel a névvel és a készítés dátumával.
Élénkítő és megelőző gyógyszerként naponta fél teáskanálnyit használjon.
Betegség idején 3-6 adagot vegyen be, de az adagolás még mindig fél teáskanál.
A fokhagymás méz fogyasztható tisztán vagy vízhez adva citromlével, almaecettel vagy tejjel.
A fokhagymaméz kiváló fertőtlenítőszer, így sebek és vágások kezelésére is használható.
A mézet az otthoni kozmetikumokban is használják. Hígítva használják az arcra, amikor a bőr hajlamos a gyulladásra, és 1 teáskanál méz 120 ml vízhez 1 teáskanál méz arányban készítik el a krémet.
A fokhagymamézet mindig is gyógyító és megelőző gyógyszerként használták felnőtteknél, egy kivétellel: a fokhagymamézet a gyermekek sarkát fokhagymával dörzsölik be megfázás esetén.
A fokhagymaméz fontos és sokoldalú gyógymód, amelyet Angliában például minden tél előtt elkészítenek.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.