Egyedül a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. Az így nyert innivalót fogyasszuk lassan, alaposan keverjük össze nyállal, és étkezés előtt (semmiképp se utána), vagy önmagában igyuk.Ha leszűrjük a levet, értékes alkotóelemek vesznek el.
A déligyümölcsöt soha ne tegyük hűtőszekrénybe, +15 Celsius fok alatt „hidegsokk” alakul ki. A gyümölcssav bázikus vegyhatású, amennyiben nem adunk hozzá cukrot. Ha a kipréselt levet dobozolják vagy konzerválják, „meghalnak”, inaktiválódnak a benne található enzimek és szerves vegyületei anorganikussá válnak. Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt levet, ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik víztartalmát, például kodenztej). A gyümölcslé előállításának két módja ismert: a hidraulikus préselés és a centrifugálás.
A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifugák hátránya, hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy – ellentétben a préseléssel.
Dr. Gerson megállapításai alapján rákbeteg gyógyításánál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt. Egy fizikus vizsgálata szerint ennek az is oka, hogy a centrifuga középpontjában pozitív elektromosság mérhető, míg a folyadék negatív töltésű. Az elektromos töltés tönkreteszi az oxidációs folyamat enzimeit. Narancslét üveg- vagy porcelán facsaró segítségével nyerhetünk. Ne használjunk elektromos citrusfacsarót, a narancshéjra kifejtett nyomóhatás miatt a héj káros aromás savai nagy mennyiségben kerülnének a lébe.
Hazánkban is egyre több gyógynövényből, zöldségből, gyümölcsből préselt lé, tinktúra, szirup jelenik meg. A leggyakrabban előforduló növényi kivonatokat tartalmazó készítmények.
A frissen préselt levek és növényi kivonatok általános hatása
Articsóka: általános erősítő, a máj méregtelenítését fokozza, lassítja az öregedési folyamatokat.
Bab: vízhajtó, fokozza a veseműködést.
Borágó: fokozza a teljesítőképességet, javítja a hangulatot, jókedvet vált ki.
Boróka: javítja az anyagcserét, gyulladáscsökkentő – különösen hatásos ízületi gyulladásnál, isiászban, jó vízhajtó, bőrtisztító, fokozza az erőnlétet és antibiotíkus hatású.
Burgonya: csökkenti a gyomorsav-termelést, . elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.
Cékla: jó vaspótló, javítja az immunrendszer működését, krónikus betegségben szenvedőknek különösen ajánlott.
Citromfű: idegvédő, ideges, ingerlékenységgel járó állapotban, szervi elváltozás nélküli, vegetatív funkciózavarban hatásos.
Cickafark: erősíti a szív és az érrendszer működését, csökkenti az időskori szédülést és érlüktetést, harmonizálja a hormonszervek működését, csökkenti a menstruációs görcsöt.
Csalán: vértisztító, reumában méregtelenítő, böjtkúra hatásos kiegészítője, sok vasat tartalmaz.
Édeskömény: javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöt, száraz köhögéskor elősegíti a nyákoldódást és könnyíti kiürülését.
Fagyöngy: csökkenti az érelmeszesedést, a magas vérnyomást, és javítja a szívműködést.
Feketeretek: javítja a májműködést, különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekőképződést.
Fokhagyma: normalizálja a vérzsíréiléket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszesedést, antibiotíkus hatású anyag és segít a bélflóra helyreállításában.
Galagonya: normalizálja a vérnyomást, erősíti a szívet és javítja a keringést.
Kakukkfű: nyákoldó, köptető hatású, makacs száraz köhögésben kiváló.
Kamilla: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, kitűnő hatású ideges gyomorpanaszra.
Káposzta: gyomor-bélrendszeri gyulladás, fekély jó gyógyszere, ízületi gyulladást csökkent.
Lándzsás útifű: garat- és hörgőgyulladásban jó gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító. A friss pép kiváló sebgyógyító.
Libapimpó: görcsoldó, emésztőszervi panasznál kiváló nyugtató, hasmenésellenes hatású.
Macskagyökér: nyugtató, alvást elősegítő, általános kiegyensúlyozó.
Martilapu: javítja a légzőszervek működését, oldja a makacs köhögést, kitűnő vízhajtó.
Medvehagyma: fokozza a keringést, elősegíti a gyomor-bélrendszer emésztőnedv-termelését.
Nyírfa: kitűnő gyulladáscsökkentő, különösen ízületi gyulladásnál; erősíti a vese és a hólyag működését, erőteljes vízhajtó.
Orbáncfű: feszültségoldó, kiegyensúlyozó, csökkenti a funkcionális szív- és gyomorpanaszt, segíti az elalvást.
Paprika: vízhajtó, magas C vitamin-tartalmának köszönhetően erősiti az immunrendszert, támogatja a szívet és a keringést.
Petrezselyem: vízhajtó, fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomorműködést.
Pitypang: erősíti a májműködést, fokozza az epekiválasztást és vértisztító.
Rozmaring: javítja a keringést, kitűnő élénkftőszer
Tök: aktiválja a vese és a húgyúti szervek működését, fokozza a vizelet-kiválasztást, sok A vitamint tartalmaz, ezért védőhatású a bőrnek és a nyálkahártyának.
Torma: étvágyjavító, emésztést elősegítő, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizelet-kiválasztást, és kitűnő gyulladáscsökkentő hatású ízületi bántalom esetén.
Fehér üröm: gyomorerősítő, javítja a gyomorsavtermelést és elősegíti az emésztést.
Vöröshagyma: fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő.
Vízitorma: aktiválja az anyagcserét, fokozza a kiválasztószervek működését, méregtelenít.
Zab: roborál, védi a gyomornyálkahártyát, kitűnő erősítőszer kimerültség esetén.
Zeller: húgyhajtó, ízületi gyulladásnál kitűnő gyulladásés fájdalomcsillapító.
Zsálya: gargalizálva gyulladáscsökkentő orr-, garat- és szájűri gyulladásra, belsőleg izzasztószer, tisztítja a bőrt.
Zsurló: kitűnő vértisztitó, kiválasztást elősegítő.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.