Érdekesség

5 dolog, amit a gyerekednek tudnia kell, ha véletlenül elveszne

Nyáron kalandozni jó, nyáron kalandozni kell. De mi történik, ha elveszik a gyereked? Természetesen karszalagot is adhatsz rá, amelyen minden fontos adat szerepel, de néha az is elveszhet? Úgyhogy készüljetek föl minden eshetőségre! Szülőként gondolhatod azt, hogy ezekkel a szabályokkal a frászt hozod rá, de valójában segítesz neki. Nagyon egyszerű és konkrét eszközöket adsz a kezébe, így képes lesz arra, hogy megoldjon egy roppant nehéz helyzetet. Ezeket tanítsd meg neki arra az esetre, ha véletlenül elveszne:

1. Tudd a szüleid nevét és telefonszámát!

A legtöbb háromévesnél kisebb gyerek nem tudja a szülei nevét. Az ?anya, apa? kevés, ha egy elveszett, pánikba esett gyereknek próbál segíteni valaki. Tanítsd meg neki a teljes nevedet (mondd el sokszor, kérdezd meg tőle, ismételjétek el, de játékosan). Legalább az egyik szülő telefonszámát ismerje (ezt legkönnyebben úgy tudod megtanítani neki, ha versbe vagy dalba foglaljátok a számokat).

2. Maradj közel a felnőtthöz, akivel biztonságban érzed magad!

Tanítsd meg a gyerekednek a legfontosabb szabályt: ha te látod őt, ő is lát téged. Ha egy gyerek tudja ezt, az segíthet megelőzni, hogy elvesszen.

3. Ha elvesztél, állj meg ott ahol vagy és kiabálj!

A gyerekeknek általában nem engedik meg, hogy úgy kiabáljanak, ahogy csak torkukon kifér. Úgyhogy gyakoroljatok: ordítsátok együtt a neveteket, vagy azt, hogy apa, anya. Azt is tudnia kell, hogy a kiabálás segít neki, mert ha halljátok a hangját, könnyebben megtaláljátok.

4. Keress egy anyukát gyerekkel és kérj tőle segítséget!

Az még nem elég, ha a gyerek tudja a szülei nevét és telefonszámát. Meg kell mondania ezeket az adatokat egy felnőttnek, hogy segítséget kaphasson. Miért ne egy apát keressen a gyerekével? Mert nagyobb az esély arra, hogy egy anyát talál, illetve a statisztikák szerint ez a legbiztonságosabb megoldás. Ha a boltban tűnt el, akkor a pénztárnál ülőt kérje meg, hogy segítsen neki.

5. Tudd, hogy meg fognak találni!

Minden gyereknek tudnia kell, hogy nem szabad elrejtőznie azért, mert fél. És nem szabad elfutnia, elhagynia a helyet, ahova a szüleivel vagy a bizalmas felnőttel érkezett. (lásd 3. szabály) A gyereknek tanítsuk meg, hogy ilyen esetben vegyen egy nagy levegőt, és gondolja végig ezeket a biztonsági szabályokat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tudatosítás mindig segít.

Fontos: szülőként nem szabad egy ilyen után kiabálni a gyerekkel vagy megbüntetni őt. Az elveszés már épp elég nagy trauma volt neki, nem szabad ezt tovább súlyosbítani! A jó hír: ritkán fordul elő ugyanazzal a gyerekkel, hogy kétszer is eltűnik, főleg, ha ismeri a fenti ötpontos szabályt.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: netbulvar.eu
Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial