1. Kapor. A kaporról úgy gondolják, hogy tágítja az ereket és csökkenti a vérnyomást. A kaporlevél B1-, B2-, C-, PP- és P-vitamint, valamint karotint, folsavat, vas-, foszfor-, kalcium- és káliumsókat tartalmaz. A kapor illóolajokban gazdag.
2. Petrezselyem. A petrezselymet tartják az összes fűszernövény királynőjének. Ez a legnépszerűbb és legegészségesebb fűszer a világon. Enyhe aromája és vitamin-, kalcium-, vas- és foszforkomplexuma miatt a petrezselyem nélkülözhetetlen fűszernövény az asztal díszítéséhez és mindenféle ételhez. A kalciumtartalom miatt a petrezselyem kötelező fűszer a szív- és húgyúti betegségekben szenvedők számára, mivel a kálium segít eltávolítani a felesleges vizet és nátriumot a szervezetből. A petrezselyem hasznos a parodontális betegségek esetén, mivel gyulladáscsökkentő hatása van. A petrezselyem lehet gyökeres vagy leveles. Sokan úgy vélik, hogy a gyökérpetrezselyem egészségesebb, mint a levélpetrezselyem. A kutatók megállapították, hogy a petrezselyemgyökér minden tekintetben gyengébb, mint a levelek.
Az ásványi anyagok közül a petrezselyemben a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, a fluor és a szelén dominál. Ezenkívül a petrezselyem illóolajokat, flavonoidokat és inulint tartalmaz. A petrezselyemnek kiváló kozmetikai előnyei vannak, fehéríti a bőrt és kisimítja a ráncokat, valamint segít megszabadulni a rossz lehellettől.
3. Zöldhagyma. A zöldhagyma szintén az egészséges friss zöldségek közé tartozik. Nagyon sok cinket tartalmaz, amelynek hiánya kopaszságot és törékeny körmöket okozhat. A zöldhagyma segít erősíteni az immunrendszert, erősíti a szív- és érrendszert és a reproduktív rendszert. A zöldhagyma kalciumban és foszforban gazdag, így jót tesz a csontok erősítésének.
4. Fejes saláta. Ma már minden szupermarketben kaphatóak a leveles saláták cserépben, és egyre népszerűbbek az egészségtudatos és ízléses emberek körében. A leveles saláta és a káposztasaláta a leggyakoribb. A leveles salátáknak világoszöld levelekből álló rozettájuk van, a salátáknak pedig laza csírába burkolt levelei.
A saláták rostokban és alkaloidokban is gazdagok, amelyek a salátalevelek keserű ízét adják. A saláták javítják a szervezet vér- és anyagcseréjét, fokozzák az emésztést, megnyugtatják az idegrendszert, csökkentik a vérnyomást és eltávolítják a szervezetből a káros koleszterint. A saláták a fogyókúrás étrendek elengedhetetlen részét képezik.
5. Zeller. A zeller a legbiztonságosabb és legegészségesebb gyógynövény a világon. Befolyásolhatja az öregedési folyamatot, javíthatja az anyagcserét és segítségével megszabadulhat a túlsúlytól. A zeller minden része felhasználható az élelmiszerekben.
A zellergyökér magnéziumban, kalciumban, káliumban, mangánban, vasban és cinkben gazdag. Kockákra vágva vagy lereszelve salátákhoz és pácokhoz adható. A zellergyökérnek főzve olyan íze van, mint a burgonyának. A zellerszár segít a fogyásban, mivel emésztése sok energiát igényel, és nagyon kevés kalóriát tartalmaz. A zellerlevél karotinban, C-vitaminban, kalciumban és foszforsókban gazdag. A zellerlevél kiváló dísze az ünnepi asztalnak.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.