❗ Mi a baj a sima liszttel?
Ez az első és nagyon fontos kérdés, amelyre megpróbálok válaszolni. A prémium búzaliszt a legelterjedtebb lisztfajta, amelyet bármelyik élelmiszerboltban megtalálhat. A legtöbb terméket is ebből a lisztből sütik – fehér kenyeret, cipókat, zsemléket, süteményeket, kekszeket, pogácsákat.
Az extra szűzliszt glutént tartalmaz. Ez a fehérje egy súlyos gyomor-bélrendszeri betegséghez, az úgynevezett cöliákiához vezethet. Sokan közülünk azonban elég jól tűrik, az allergiák elég ritkák ahhoz, hogy éppen ettől féljenek. Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy hosszú távon a cöliákiás liszt mindenkit hizlal! Előbb-utóbb a súlya növekedni fog. És sokaknál ez szinte azonnal megtörténik.
Ennek oka a magas kalóriatartalom, a magas glikémiás index és a magas keményítőtartalom. A fehér liszt egy gyors szénhidrát, amely megtartja a vizet a szervezetünkben. Ezért van az, hogy kenyér, sütemény és keksz fogyasztása után szó szerint „felpuffadsz”. Ez egy üres liszt, ami semmi hasznosat nem tartalmaz!
❗ Egy másik „probléma” a fehér kenyérrel az élesztő. Ha még mindig nehezen mond le a fehér kenyérről, válasszon élesztőmentes kenyeret. Pl. pitakenyér, bár egyes gyártók élesztőt is tehetnek bele, aminek nem kellene benne lennie. Élesztőmentes kekszeket és péksüteményeket is találhat, de jobban figyeljen az összetételükre. És a legjobb, ha minden pékárut otthon készít, mivel az ipari készítmények szinte mindig növényi zsiradékot tartalmaznak. Bármilyen házi készítésű keksz finomabb és egészségesebb lesz, mint a bolti.
Minél alacsonyabb minőségű a búzaliszt – annál jobb a szervezet számára. Válassza tehát az 1-es vagy 2-es fokozatot, de ne a legmagasabbat. Az átállás kezdeti szakaszában legalábbis lehet magasabb minőségű liszt és más egészséges liszt keveréke.
A fehér liszt elhagyása azonban nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondania a megszokott ételekről. Kenyér, keksz, pite, rakott tészta, sajttorta, zsemle, palacsinta – ezeket mind el lehet készíteni és meg lehet enni! Mindössze recepteket kell szereznie, és különböző liszteket kell beszereznie a bioboltokban vagy a piacon. Nézzük a legnépszerűbbeket, amelyeket vagy búzaliszthez adhatunk, vagy önmagukban is használhatunk.
✅ Lenmagliszt
Magas fehérjetartalom;
Magas rosttartalom;
Többszörösen telítetlen zsírsavak;
Sok káliumot (többet, mint a banán!), magnéziumot és cinket tartalmaz;
Terápiás tulajdonságai a gyomorra és a szív- és érrendszerre.
Hasznos: Önmagában nem alkalmas sütésre, de jól keverhető más lisztekkel, beleértve a búzalisztet is. Ugyanakkor javítja a termék tápértékét és csökkenti a pékáruk általános GI-jét.
✅Zabliszt
Elősegíti a szerotonin (az örömhormon) termelődését;
Alacsony keményítőtartalom;
Megfelelően magas zsírtartalom;
Alacsony gluténtartalom.
Alkalmas: gyors sütéshez – pogácsák, palacsinták, fánkok és kekszek sütéséhez.
Nincs értelme megvenni ezt a lisztet, ha van kávédarálója vagy nagy teljesítményű turmixgépe. A zabpelyhet a legfinomabb porrá őrölöm itthon! Olcsó és kiadós.
✅Szójaliszt
Egyes receptekben helyettesítheti a tojást vagy a tejet;
Gluténmentes;
A pékárut jobbá teszi, és hosszabb ideig nem szárad meg.
Hasznos: jól használható a búzaliszt kiegészítéseként; helyettesítheti a mártások, pl. a béchamel készítésénél is.
✅ Rizsliszt
B1- és B2-vitaminban gazdag;
Feleannyi zsírt tartalmaz, mint az extra szűz búza;
Gluténmentes;
Hátránya a sok keményítő és a kevés rost.
Mire jó: Javítja a búzakenyér minőségét. Az ázsiai konyhában számos desszert és pékáru receptje található rizsliszttel.
✅Kukoricaliszt
Sok vitamint tartalmaz – magnézium, kalcium, foszfor, B csoport, kálium, vas;
Gluténmentes.
Alkalmas: pogácsákhoz, sajttortákhoz, muffinokhoz. De vajra vagy növényi olajra van szüksége a sütemények sikeréhez.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.