Egészség / Tippek

Tudtad, hogy a stressz akár mozgásszervi fájdalomhoz is vezethet? Van segítség!

A stressz sajnos hétköznapi életünk velejárója, ám vannak olyanok, akik nemcsak a feszültséggel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is szembesülnek. Sokaknál jelentkeznek a stressz hatására mozgásszervi problémák (is), melyek huzamosabb ideig is fennállhatnak. Vajon mi köze mentális állapotunknak az izmainkhoz?

A stressz és a mozgásszervrendszer szoros kapcsolatának magyarázata, hogy egykor a tét maga az életben maradás volt: veszély esetén minél gyorsabban menekülni kellett. Ez a funkció máig megmaradt, gondoljon csak arra, hogy akárhányszor megijed, vagy feszült, az izmai összerándulnak. A baj csak az, hogy ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, akkor a test folyamatosan veszélyt érzékel, így az izmok tartósan megfeszülnek, mely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak.

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, gyakrabban panaszkodik váll- és nyakfájdalmakra. Az izmok befeszítése ekkor rendszerint öntudatlanul zajlik, így sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, egy nehéz nap gyakori következménye a görcsös izomfájdalom. Stressz hatására ugyanis a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, mindez kihat a többi izomra is.

Amennyiben gyakran következik be izomfeszülés, izomgörcs, úgy könnyen kialakulhatnak izomcsomók, ún. trigger pontok is, melyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Minél tovább fennáll ez az állapot, annál valószínűbb, hogy az egyre fokozódó feszülés és az izmok közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát okozhat – így a váll- és nyakfájdalomhoz hát- és derékfájdalom is társulhat.

Mivel a fájdalmat a túlzott izomfeszülés, valamint az abból adódó izomcsomók okozzák, a terápia lényege a lazítás. Jobb esetben otthoni masszázzsal, megfelelő krémekkel, borogatásokkal az izomgörcs megszüntethető, ám előfordulhat, hogy szakorvosi segítségre, esetleg injekciós kezelésre van szükség, ami gyorsan és hatékonyan megszünteti az izomfeszülést.

Nagyon fontos, hogy a stressz okozóját is ismerjük, és lelki úton is segítsük a gyógyulást. Próbáljunk relaxálni, és amikor jönnek a feszültséget okozó gondolatok, próbáljuk megnyugtató érzéssel párosítani azt, vagy keressük meg az okát, hogy miért leszünk feszültek, és ezen tudunk-e változtatni.

Legvégső esetben hagyjuk ott azt a munkahelyet, vagy a feszültségforrást, keressünk más utat magunknak, még akkor is, ha nehéznek tűnik elsőre.

Szerencsére annak az időszaknak vége, amikor nagyon nehéz volt elhelyezkedni. Ma könnyebben találunk hasonló állást, és talán még többet is kereshetünk vele.

A szabadság alatt gondoljuk ezt végig, és a karácsonyi rohanás közben találjunk magunknak időt a pihenésre, egy nagy sétára, családi programokra.

Nagyon sokat segít!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: aztbeszelik.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial