Az egyik első kérdés, amit az étteremben vagy bárban a pincértől kapunk, az, hogy „mit szeretne inni?”. Sokan közülünk egyszerűen vizet rendelnek, de valószínűleg még többen vannak, akik inkább egy szelet citrommal ízesítik a vizet, és ebben nincs semmi különös – a citrom ugyanis energiát ad, C-vitaminforrás és tele van antioxidánsokkal, de… Valószínűleg az a legjobb, ha csak otthon teszünk bele citromot, és maradunk a tiszta víznél, amikor úton vagyunk – az egészségünk érdekében!
A Journal of Enviromental Health tanulmánya nem hagy kétséget: az éttermi citrom baktériumbomba, sőt, egyes esetekben még atkákat is tartalmaz!
A kutatók 21 étteremből származó 76 citromot elemeztek, és megállapították, hogy a citromszeletek 70%-át baktériumok borították, köztük a nagyon veszélyes Escherichia coli baktérium, az E coli baktérium. Az éttermek vendégei így a baktérium hordozóivá váltak …
És ez okkal történik: az éttermi dolgozók nem mindig mosnak kezet a WC-használat vagy a szemeteshez való nyúlás után, nem használnak eldobható kesztyűt a citromvágáskor, pedig állandóan érintkeznek a baktériumokkal terhelt tárgyakkal. Ne vállaljuk a kockázatot, és ha szeretjük a citromos vizet, otthon biztosak lehetünk benne, hogy magunk öblítettük le a citromot, és tiszta késsel vágtuk fel.
Ismer valakit, aki mindig citromos vizet rendel? Akkor jobb, ha elküldi neki ezt a cikket…
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.