Egészség

Titokzatos nyirokcsomó. Mire szolgál valójában, és honnan tudhatjuk, hogy megfelelően működik-e?

Biztosan hallott már a nyirokcsomókról. De el tudná mondani, hogy mire szolgál a szervezetében és hogyan működik? Ha nem, akkor valószínűleg olyan, mint a legtöbb ember. Valójában csak akkor kezdünk el érdeklődni a működése iránt, amikor valamilyen problémánk van, vagy valaki felhívja rá a figyelmünket. Ezért talán meglepő lehet, ha megtudja, hogy a vérkeringés után valószínűleg ez a második legfontosabb rendszer a szervezetünkben. És számos egészségügyi problémánk is ehhez köthető.

Milyen funkciókat lát el a nyirokrendszer?

Mindenekelőtt immunfunkciót lát el. Ez azért van, mert az immunrendszer részeként működik, és ezért részt vesz a szervezet védekezésében. A nyirokcsomókban történik a nyirokszűrés, ahol az idegen és veszélyes organizmusokat, vírusokat vagy rákos sejteket visszatartják és elpusztítják. Ezért fordul elő a nyirokcsomók jól ismert duzzanata is, amikor beteg.

Másik funkciója a szövetekből a felesleges szövetnedvnek a vénás rendszerbe történő elvezetése, és nem utolsósorban hozzájárul a belső környezet stabilitásának fenntartásához is (ezt nevezzük homeosztázisnak).

Hogyan válik láthatóvá a nyirokrendszer?

A nyirokrendszert nyirokerek alkotják, amelyekben a nyirok kering. Ide tartoznak az úgynevezett nyirokszervek is, mint például a nyirokcsomók, a mandulák, a lép vagy a tímusz.

Maga a nyirok egy színtelen, sárgás vagy fehéres színű folyadék, amely a szövetekben képződik. Összetételét tekintve hasonlít a vérplazmához, de közel sem tartalmaz olyan nagy mennyiségű fehérjét.

Hogyan ismerhető fel a probléma idejekorán?

A nyirokrendszerrel kapcsolatos problémákat akkor lehet felismerni, ha alaposan ismeri és figyelemmel kíséri a szervezetét. Ezek a tünetek elárulhatják, hogy a nyirokrendszerrel van probléma:

  • Az érintett terület duzzanata
  • Fáradtság
  • A vízvisszatartás miatti súlygyarapodás
  • Emésztési zavarok és fejfájás

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes megfontolni, hogy orvoshoz forduljon. Csak ő tudja szakszerűen megvizsgálni és pontos diagnózist felállítani. Nincs értelme feleslegesen várni arra, hogy a problémák megszűnjenek. A nyirokrendszer a szervezetünk alapvető része, és szükséges ahhoz, hogy az egész rendszer megbízhatóan és helyesen működjön.

Hogyan tartsuk fitten a nyirokrendszert?

A nyirokrendszer egészségét és megfelelő működését megfelelő életmóddal tarthatjuk fenn.

Először is ne feledkezzünk meg a rendszeres ivásról. Kényeztesse magát ideális esetben sima vízzel vagy gyenge teával, körülbelül 30-45 ml mennyiségben testsúlykilogrammonként naponta. Elegendő folyadékkal a nyirokáramlás szabályos és elegendő lesz.

Fontolja meg a kompressziós segédeszközöket. Ha már szenved a duzzanattól, a speciális kompressziós segédeszközök segíthetnek a duzzanat csökkentésében.

Tanuljon meg megfelelően lélegezni. Ne csak a mellkasába, hanem a hasába is lélegezzen. Ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy elősegítse a nyirokáramlást a szervezetben. A mély légzés lehetővé teszi, hogy a tüdő és a rekeszizom kellőképpen kitáguljon, így ismételten összenyomja és ellazítja a nyirokereket.

Ne feledkezzen meg a mozgásról sem. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód, de a működő nyirokrendszer egyik alappillére is. Ez ugyanis szorosan összefügg a vérkeringéssel. Tehát minél inkább elősegítjük a vérkeringést, annál inkább erősítjük a nyirokkeringés aktivitását és keringését is. A könnyű aerobic vagy a jóga különösen jótékonyan hat a nyirokrendszerre.

Menjen el a szaunába. A hő kitágítja az ereket és a nyirokcsatornákat, míg a hideg hatására ezek összezsugorodnak. Ha helyesen szaunázik, ez a hatás az, ami a szervezetében történik. A rendszeres szaunalátogatás számos egészségügyi probléma megelőzésének is tekinthető, beleértve a nyirokrendszerrel kapcsolatos problémákat is.

Kefe. A nyirokáramlást úgy is elősegítheti, ha természetes kefével átkeféli a bőrét. Körülbelül 5-10 percig végezzen gyengéd, körkörös mozdulatokat. Mindig a nyirokáramlás irányába masszírozzon, azaz a végtagok végétől a test közepe felé.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial