Egészség / Érdekesség / Tippek

Hogyan fogyasszuk a fokhagymát anélkül, hogy gyomorbántalmakat okozna vagy érződne leheletünkön?

loading...

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a nyers, vagy a pirított fokhagyma fogyasztása csökkenti a tüdő és bélrák kialakulásának kockázatát (és valószínűleg más betegségek kialakulását is). Ráadásul egészen drámai mértékben, akár 40%-kal is kisebb lehet a betegség kialakulásának kockázata, ha fokhagymát eszünk. A fokhagyma ezen jótékony hatása azzal függ össze, hogy tartalmazza a rák kockázatának drasztikus csökkentésében szerepet játszó allicin vegyületet.

A kutatások szerint körülbelül 1-3 gerezd fokhagymát kell naponta nyersen vagy pirítva elfogyasztani ahhoz, hogy kifejtse rákellenes hatásait. Az azonban egyelőre az ebben a témában folyó kutatások alapján sem nem világos, hogy konkrétan az említett vegyület okozza a tüdő és vastagbélrák elleni védőhatást, vagy pedig több jótékony hatású vegyület és antioxidáns szinergiájából jön-e létre ez az immunerősítő hatás.

Kutatók úgy vélik, hogy a nagymértékű fokhagyma fogyasztás abban az esetben is kifejteti a rákellenes hatását, amikor már a tüdő szövetei károsodtak, például a egykori dohányosoknál vagy a jelenleg is dohányzó páciensek esetében. Végülis a tüdőszövetet számos más toxin is károsíthatja, például a cigarettafüst, a környezetszennyezés, a háztartási spray-k, a dezodorok és más belélegezhető toxinok.

A fokhagymáról gyakran írják le a róla készült tanulmányokban, hogy a csodanövény nemcsak rákmegelőző hatású, hanem  jót tesz a koleszterinszintnek és rendkívül szívbarát. Ennek oka, hogy a fokhagymának van egy erős értágító hatása, ami azt jelenti, hogy segít megőrizni a rugalmas érfalat, a nyitott ereket, ami a vér szabad áramlását biztosítja. Mindez alapfeltétel ha a koleszterinszintünket alacsonyan szeretnénk tartani a mindennapokban.

loading...

Hogyan fogyasszuk a fokhagymát anélkül, hogy gyomorbántalmakat okozna vagy érződne leheletünkön?

Csak ne lenne olyan átható szaga, sóhajtank fel sokan, ha szóba kerülnek a fokhagymafogyasztás jó oldali. A fokhagymának sajnos valóban megvan az a rossz tulajdonsága, hogy nagyon erős illata érződik a fogyasztójának leheletén is. De szerencsére van egy olyan módszer, amihez nem szükséges egészben lenyelni egy gerezd fokhagymát egészben.

A legjobb módszer, ha meleg vízzel öblögetünk a szánkban fokhagymarágás közben. Ez biztosítja, hogy a fokhagyma tényleg összeúzódjon, ez szükséges ahhoz, hogy az alliin alapvegyületből a hatásosabb allicin létrejöjjön. Így miközben a meleg víz felszabadítja a fokhagymában lévő allicint is, az  még könnyebben felszívódik a szervezetben és a szag is eltűnik.

Ha valaki nem rág, miközben a víz és a fokhagyma egyidejűleg a szájában van, meg fog lepődni, milyen erős is ez a fűszer nyersen. Könnyen okozhat gyomorfájást, ha valaki nem a fenti módon fogyasztja el a fokhagymát.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: netbulvar.eu
Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial