Blogolunk / Egészség

RÓZSA A FŐZÉSBEN

Ma a rózsáról fogunk beszélni, amelyet sok kultúrában a szerelem, az életerő és a szépség virágának tartanak. És ezek azok a tulajdonságok, amelyekre érdemes emlékezni a szükség idején.

Bármilyen rózsafajtát fel lehet használni a főzéshez, de a különböző fajtáknak más-más az ízük és az aromájuk. A damaszkuszi rózsa például egy rendkívül aromás fajta, amelyet évszázadok óta használnak rózsavíz és illóolaj előállítására. A főzés során ez a fajta is határozott aromával rendelkezik. A kerti rózsák főzésre is alkalmasak.
Függetlenül attól, hogy melyik fajtát választja, ne feledje, hogy nem használhat olyan rózsát, amelyet növényvédő szerekkel vagy más vegyszerekkel kezeltek. Vagyis a bolti rózsák nem alkalmasak ételnek!

Ha maga szedi a rózsákat, ne feledje, hogy a legjobb időpont a szedésre a délelőtti órák. Ideális a reggeli harmat utáni időszak, mikor még nincs nagyon meleg. A rózsaszirmok előkészítése előtt vágjon le egy kis fehér részt minden virágszirom alján. Ennek a résznek keserű utóíze van, ami elronthatja az étel ízét. Óvatosan mossa meg a szirmokat, és tegye őket konyharuhára száradni.
Ha a recept friss szirmokat tartalmaz, akkor a legjobb, ha frissen szedett virágokat használunk (2-3 órán belül, a szedés után).

A rózsaszirmok szárításához használhat szárítógépet, vagy egyszerűen csak kiterítheti őket egy száraz, szellős helyre. A szárított rózsaszirmokat lezárt üvegedényben, napfénytől védve kell tárolni.

Hogyan lehet tehát a rózsát megenni?

Íme néhány rózsaszirmos főzési ötlet, hogy inspirálja kulináris kreativitását:

  • tea
  • kocsonya
  • krém
  • lekvár
  • kandírozott szirmok
  • szirom tinktúra
  • a rügyek apróra vágva fűszerként (hús- és baromfihúsételekhez)
  • limonádék
  • Friss szirmok salátákban
  • muffinok

Ötletek a rózsa más ételekkel való kombinálására. Ezek bizonyultak a legharmonikusabb kombinációknak. A rózsaszirmokkal való kísérletezés során útmutatóként használhatja őket:

  • citrom
  • kardamom
  • uborka
  • alma
  • dinnye
  • kávé
  • mandula
  • méz
  • málna
  • eper
  • sáfrány
  • sárgabarack

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial