Ma a rózsáról fogunk beszélni, amelyet sok kultúrában a szerelem, az életerő és a szépség virágának tartanak. És ezek azok a tulajdonságok, amelyekre érdemes emlékezni a szükség idején.
Bármilyen rózsafajtát fel lehet használni a főzéshez, de a különböző fajtáknak más-más az ízük és az aromájuk. A damaszkuszi rózsa például egy rendkívül aromás fajta, amelyet évszázadok óta használnak rózsavíz és illóolaj előállítására. A főzés során ez a fajta is határozott aromával rendelkezik. A kerti rózsák főzésre is alkalmasak.
Függetlenül attól, hogy melyik fajtát választja, ne feledje, hogy nem használhat olyan rózsát, amelyet növényvédő szerekkel vagy más vegyszerekkel kezeltek. Vagyis a bolti rózsák nem alkalmasak ételnek!
Ha maga szedi a rózsákat, ne feledje, hogy a legjobb időpont a szedésre a délelőtti órák. Ideális a reggeli harmat utáni időszak, mikor még nincs nagyon meleg. A rózsaszirmok előkészítése előtt vágjon le egy kis fehér részt minden virágszirom alján. Ennek a résznek keserű utóíze van, ami elronthatja az étel ízét. Óvatosan mossa meg a szirmokat, és tegye őket konyharuhára száradni.
Ha a recept friss szirmokat tartalmaz, akkor a legjobb, ha frissen szedett virágokat használunk (2-3 órán belül, a szedés után).
A rózsaszirmok szárításához használhat szárítógépet, vagy egyszerűen csak kiterítheti őket egy száraz, szellős helyre. A szárított rózsaszirmokat lezárt üvegedényben, napfénytől védve kell tárolni.
Hogyan lehet tehát a rózsát megenni?
Íme néhány rózsaszirmos főzési ötlet, hogy inspirálja kulináris kreativitását:
- tea
- kocsonya
- krém
- lekvár
- kandírozott szirmok
- szirom tinktúra
- a rügyek apróra vágva fűszerként (hús- és baromfihúsételekhez)
- limonádék
- Friss szirmok salátákban
- muffinok
Ötletek a rózsa más ételekkel való kombinálására. Ezek bizonyultak a legharmonikusabb kombinációknak. A rózsaszirmokkal való kísérletezés során útmutatóként használhatja őket:
- citrom
- kardamom
- uborka
- alma
- dinnye
- kávé
- mandula
- méz
- málna
- eper
- sáfrány
- sárgabarack
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.