Az ősz és a tél nem a legkellemesebb hónapok az időjárás szempontjából. A szél szúrós és hideg, esik a hó, zuhog az eső, a hőmérséklet gyorsan csökken, és gyakran fagypont alatt van.
Ilyenkor általában a megfázás kellemetlen tüneteinek vagyunk kitéve: láz, köhögés, orrfolyás, fejfájás, torokkaparás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, könnyezés. A „megfázás” leginkább azokat érinti, akik krónikus betegségekben szenvednek, amelyek gyengítik a szervezet védekezőképességét, és így csökkentik az immunitást.
Amikor a fenti tünetek jelentkeznek, elmegyünk a gyógyszertárba, és elképzelhetetlen áron vásárolunk gyógyszereket. Eközben a természet bőkezűen ellát minket természetes gyógymódokkal az immunrendszer erősítésére. Kicsit később bemutatunk egy csodálatos receptet az immunrendszer erősítésére – a recept fő összetevői a gyömbér, a citrom és a méz.
Mindegyik termék összetételében nagy számú
mikrotápanyagot tartalmaz, amelyek együttesen egy erőteljes vitaminkeveréket alkotnak. A citrom aktiválja az agyat, javítja a szív, a máj és a vesék működését, és nem utolsósorban méregteleníti a szervezetet. A gyömbér pozitív hatással van az emésztésre és javítja az étvágyat, tisztítja a májat, eltávolítja a felesleges koleszterint, a hulladékot és a méreganyagokat a szervezetből. A méz pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, és serkenti az emésztőrendszert.
Segíti az emésztőrendszert és ellátja szervezetünket alapvető vitaminokkal.
A gyömbérrel’ mézzel és citrommal egészséges italokat vagy úgynevezett „élő” lekvárt készíthet.
Hozzávalók az „élő” lekvárhoz:
- gyömbér – 100 gr,
- citrom – 400 gr,
- méz – 150 gr.
A feltüntetett arányt nem kell szigorúan betartani; változtathat rajta
A méz és a gyömbér mennyiségét ízlése szerint.
Hámozzuk meg a gyömbérgyökeret, öblítsük le és vágjuk karikákra.
A citromokat forró vízzel leforrázzuk, hogy a keserűséget eltávolítsuk. A citrusféléket (héjával együtt) vágja fel szeletekre. Távolítsa el a magokat, ha vannak.
Tegye a citrom- és gyömbérszeleteket a turmixgép táljába.
Daráljon mindent sima állagúra. Ügyeljen arra, hogy a kemény citromhéjat is jól felaprítsa.
Adjuk hozzá a mézet. Turmixgépben keverje simára a hozzávalókat.
A vitaminkeverék – gyömbér, citrom, méz – készen áll. Tegyük egy befőttesüvegbe, és fedjük le szorosan. Tárolja a hűtőszekrényben.
„Az „élő” lekvárnak 7 napig kell állnia.
Vegyen be 1 evőkanál keveréket 15-30 perccel reggeli előtt, egy pohár vízzel.
Háziasszonyi tipp:
Ugyanilyen hasznos keveréket készíthetünk sütőtök hozzáadásával is. Szükséged lesz 2 citromra, 300 g sütőtökre, 100 g gyömbérgyökérre és 200 g mézre. Egy citromot helyettesíthet egy lime-mal.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.