Egészség

Ősi indián növény tartja lázban a tudományt: különleges főzet miatt olyan fittek és egészségesek az ott élt törzsek?

A Mexikó és Argentína közötti esőerdők ősi fájában, a La pacho-ban található vegyületek, enzimek rengeteg komoly betegséggel képesek szembeszállni

A tudomány napjainkban próbálja megfejteni azt az ősi gyógynövényt, melyek egykor a mára letűnt kultúrák előszeretettel alkalmaztak.

Sokak szerint ugyanis ebben rejlik a kulcsa annak, hogy ezek a kultúrák mindvégig egészségesek és fittek maradtak.

Kutatások igazolják, hogy ezen elszigetelt népek körében az átlagéletkor nagyságrendekkel magasabb is volt, mint máshol a Földön.

Az inkák és a dél-amerikai indiánok évszázadokig fogyasztották a fa kérgének főzetét, gyakorlatilag mindenféle bajra hatékonynak tartották a növényt.

A tea készítéséhez az idősebb (40 éves) fák külső kérge alatti részt “szüretelik”, ebben találhatók ugyanis az értékes hatóanyagok.

A tudósok az elmúlt években azon dolgoztak, hogy rájöjjenek, minek köszönheti a különleges “erejét” a lapacho.

Számos tudományosan bizonyított egészségügyi hatást tártak fel:

Az indiánok leginkább hasi betegségekre, gyulladásokra, daganatokra alkalmazták jó eredménnyel a kéreg főzetét. Manapság szintén ezekre a panaszokra ajánlják, továbbá hasznos lehet az asztmások számára, megfázásra, influenzára.

Egy többhetes teakúra a lehangoltságon, depressziós tüneteken is enyhíteni tud, mert harmonizáló, kiegyensúlyozó hatással van az idegrendszerre.

A vérkép javulásában is szerepet játszik, mivel magas ásványianyag- és nyomelemtartalommal bír.

A salaktalanításban szinte nélkülözhetetlen.

Kúraszerűen alkalmazva, helyes táplálkozás mellett hatékonyan segít üríteni a nehézfémeket, segíti a máj méregtelenedését, javítja a vizelet kiválasztását.

A nyirokkeringés által történő salaktalanítást is támogatja. Az előbbi tulajdonságai miatt a fogyást is hatékonyan segíti. Vér- és bőrtisztító hatású, továbbá olyan krónikus betegségben is segíthet, mint a diabétesz.

A fa belső, vörösesbarna kérgét évente egyszer vagy kétszer szüretelik, majd ezeket a darabkákat apróra reszelik – ebből készül a főzet. A hántolás után a fa kérge regenerálódik, így nem szenved maradandó károsodást.

Itthon is lehet kapni a kérgét, tea formájában egyes helyeken.

Egy liter tea készítéséhez a vizet forraljuk fel. Tegyünk bele 2 evőkanál lapachokérget, majd főzzük lefedve 5 percig. A tűzről levéve hagyjuk állni még 15 percig, ezután fogyaszthatjuk. A tea kellemes ízű, önmagában is élvezetes, nem érdemes és nem is ajánlott ízesíteni.

Összetevői közt található kalcium, kálium és vas, de ezeken kívül is rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, mint például szelént, cinket, mangánt, jódot és foszfort.

Hatóanyagai közül fontos megemlíteni a kumarint és izokumarint, illetve a chinonokat (alkaloidák). Ezen összetevők szinergikusan hatnak, vagyis külön-külön nem sokat használnának, ám így együttesen erősítik egymás hatását.

Ebben rejlik a lapacho nagyfokú gyógyító ereje. A

chinonok intenzív immunstimuláló hatásúak, már kis mennyiségben is segítik a fehérvérsejtek “tisztító” feladatát.

A szervezetünk baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók elleni küzdelmét könnyíthetjük meg a lapacho fogyasztásával.

Amennyiben érdekesnek találtad az itt közzétett információkat, kérjük terjeszd a cikket, juttasd el másokhoz is. Köszönjük!

titokterminal

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial