A tej az emberi szervezet számára szükséges és egészséges táplálék. Tápértékét, feldolgozhatóságának sebességét és emészthetőségét közvetlenül befolyásolja a fogyasztáskori hőmérséklet. A meleg tejet tartják a legegészségesebbnek.
Kedvező hőmérséklete mellett a következő előnyökkel bír
- baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik (egy órán belül);
- vitaminokban és nyomelemekben gazdag (a tárolási feltételek megsértése esetén a vitaminok száma jelentősen csökken);
- a készítmény immuntesteket tartalmaz;
- könnyen feldolgozható és felszívódik a gyomor-bélrendszerben.
Hogy igaz-e, hogy a tej hőmérséklete közvetlenül befolyásolja az emberi egészséget, és miért nem szabad hideg tejet inni, azt a szervezet emésztési folyamatainak vizsgálatával lehet megállapítani.
Mi történik a tejjel az emberi szervezetben
A gyomorba kerülve minden termékre hat a gyomornedv. A tej és a gyomornedv keveredése elősegíti az erjedést (a fehérje és a tejzsír kipelyhesedését). Az erjedési folyamat sebességét a gyomor savassága befolyásolja.
A savasság növekedésével az erjedés intenzívebb, utána a savasság csökken, és a gyomorfekély fájdalma enyhül. Ilyen helyzetekben a tej ajánlott hőmérséklete 35-40 fok. Alacsony savasságú embereknél nincs erjedés, és a termék eredeti formájában kerül a bélbe. Ebben a helyzetben a tej semmilyen hőmérsékleten nem ajánlott.
Sok vallási tanítás tiltja a tej fogyasztását más ételekkel egy időben, és ez indokolt.
Ha a tejet más ételekkel együtt vagy étkezés után fogyasztják, az alvadt tejsavó egy nehezen emészthető sűrű rétegbe burkolja az ételt, és elzárja az étel és a gyomornedvek közötti fehérjeréteget, ami megnehezíti az étel emésztését.
Először a fehérjeréteg emésztődik meg, majd folytatódik az étel többi részének emésztése. A táplálkozási szakemberek fél óra szünetet javasolnak az étkezések és a tejfogyasztás között. A tejet a legjobb éhgyomorra, kis kortyokban fogyasztani.
Miért nem szabad hideg tejet inni
Az egészségügyi szakemberek következtetése egyértelmű – a hideg tej fogyasztása nem ajánlott. A szervezetbe kerülve a hűtött termék nehéz, ragacsos anyaggá alakul, amely a gyomor-bélrendszer falán leülepedik, és az emberi egészségre káros toxinná válik. Egyeseknél egy csésze tej a hűtőből hasmenést és emésztési zavarokat okozhat.
A hideg tej megemésztése hatalmas mennyiségű energiát igényel. Az alvadási folyamat után a savó leválik és gyorsan felszívódik a vérbe, a hideg alvadék pedig sokáig emésztetlenül marad a gyomorban, ami különböző gyomor-bélrendszeri zavarokat okoz.
Az emésztési zavarok mellett a hideg tej gyakran okoz megfázást (leggyakrabban torokfájást). Ennek oka a tejzsír nagy hőkapacitása, amely sokkal intenzívebben hűti az orrgaratot, mint más hideg italok.
A meleg tejet minden életkorban lehet fogyasztani, mindenféle káros hatás nélkül (ami a hideg tejről nem mondható el). Kivételt képez ez alól a tej tiltása bizonyos betegségek (csökkent gyomorsavtartalom, laktózintolerancia, allergia stb.) esetén. Az egyetlen teendő a megfelelő hőmérséklet megválasztása.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.