Blogolunk / Egészség / Tippek

Így növeld a dopamin szinted, hogy elűzd a rosszkedvet és a depressziót!

A dopamin a legfontosabb neurotranszmitterek közé tartozik, amely a boldogság szintjét kontrollálja. 10 természetes módot mutatunk be, amivel növelheted az agy dopamin szintjét és így elűzheted a rosszkedvet és a depressziót.

A dopamin szabályozza az öröm érzetét az agyban, a jó hangulathoz tehát nélkülözhetetlen.

1. Mondj nemet a függőségeknek

A kedvenc dolgaid növelik a dopaminszintet, de ez a jutalmazási mód függőséget válthat ki. Amikor valamit teszel ami jólesik, akkor megnő a dopamin szinted, de csak rövid időre, mivel ez csak jutalmazás. Ha gondod van az alkohollal, vagy más dolognak vagy a függője, próbáld meg helyettesíteni olyan építőjellegű dolgokkal, amik hosszútávú sikereket nyújthatnak. Foglalkozz olyan dolgokkal, amiket szeretsz, hogy a dopamin szinted egyensúlyban legyen.

2. Minden nap pipáld ki egy füzetben az elvégzett feladatokat

A legkisebb feladat elvégzése után is jól érzed magad, azért mert az agy megjutalmaz egy adag dopaminnal, amikor valamit jól csinálsz. Minél több feladatot írj fel egy papírra, a fontosságuktól függetlenül és amikor valamit elvégeztél, pipáld ki.

Az agy akkor dolgozik a legjobban, amikor valamilyen feladatot kell megoldania, fontos, hogy megoldható feladat legyen. A kutatók szerint amihez 10% erőfeszítés szükséges az túl apró feladatnak tűnik, amihez 25% erőfeszítés szükséges, az viszont már túl nagy feladatnak tűnik, tehát a kettő közötti feladatok a legjobbak. Tűzz ki olyan elvégzendő feladatokat, amelyek a két érték között vannak.

3. Alkoss valami

Manapság nehezen jut idő a hobbira, vagy a relaxáló gyakorlatokra. Egy kis időt azonban szánj arra, hogy olyasmit csinálj, ami kikapcsol, fess, vagy tanulj hangszeren játszani.

4. Mozogj

A fizikai aktivitás is dopamint termel. A sportolók remekül érzik magukat edzés után. A séta is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobb legyen a kedved. A fizikai állapotod is jobb lesz tőle és nincs szükség bódító dolgokra ahhoz, hogy dopamin termeljen a szervezet.

5. A hosszútávú feladatok megvalósítása

Írd le a feladatokat, ahogyan a napi kisebb teendőket is feljegyzed. Ha elkezdesz edzeni, írd le a fejlődésedet, ettől büszke leszel magadra és nő a dopamin szinted.

6. Fogyassz tirozinban gazdag élelmiszereket

A dopamin termelést a tirozin is elősegíti. A mandula, az avokádó, a görögdinnye, a zöld tea és a keserű csokoládé is tartalmazza.

7. Hallgass zenét

A kutatások alapján a zenehallgatás remek hatásai lévén, az agyban dopamin termelődik.

8. Meditálj

A meditáció jót tesz az egészségnek és a dopamin szintet is növeli. A napi rövid meditációval száműzheted a stresszt és javítja a fizikai állapotodat is. Megnyugtatja a testet és az agyat.

9. Fogyassz táplálékkiegészítőket

A dopamin szinted növeléséhez hozzájárulhat.

  1. A tirozin hozzájárul a dopamin termeléshez, de ezt élelmiszerekkel is beviheted a szervezetedbe.
  2. A Ginko Biloba közkedvelt, mivel a jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy a dopamint is fokozza.
  3. L-theanin, a zöld tea nagy mennyiséget tartalmaz az aminosavból, amely növeli a dopamin szinted.

10. Méregtelenítsd a szervezeted

A szervezeteben felhalmozódott méreganyagok a test egyensúlyát felboríthatják. Fogyassz egészséges ételeket, hogy a dopamin termelést megnöveld.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: bidista.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial