Az érett banán segít növelni a szervezet leukocitaszámát és erősíti az immunrendszert. Emellett javítja a szív- és érrendszer egészségét, és segíti a szervezet kalciumfelvételét.
A banán egy finom gyümölcs, amelyet mindannyiunknak meg kellene próbálnia gyakrabban fogyasztani. Nem csak az íze nagyszerű. Sok fontos tápanyagot is tartalmaz. Segíthet csökkenteni a depressziót, optimalizálhatja az agyműködést, küzd a magas vérnyomás ellen, és számos más betegséget is megelőzhet. Egy nemrégiben készült tanulmánynak köszönhetően azonban egy teljesen új tulajdonságát fedezték fel a banánfogyasztásnak, különösen az érett banánnak.
A banán tumor nekrózis faktort tartalmaz
Ahogy a banán érik, sötét foltok alakulnak ki rajta. Végül teljesen barnává válik. Sokan nem szeretik az érett banánt, mert az íze és az állaga kissé pépes lehet. Kevesen tudják azonban, hogy a sötét banán egészségesebb, mint az éretlen.
Japánban végzett kutatások kimutatták, hogy az érett banán egy tumor nekrózis faktor (TNF) nevű citokinint tartalmaz. Ezt a szervezet immunrendszerének egyes sejtjei bocsátják ki, és hatással lehet a szervezet más sejtjeire is. Ez teszi az érett banánt olyan egészségessé.
Ennek a citokinnek a működését a lentinanhoz hasonlítják, egy kémiai stimulátorhoz, amelyet rákellenes szerként intravénásan adnak be.
A hatás a banán érésével növekszik, ami azt jelenti, hogy minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb a rákellenes hatása.
Az érett gyümölcsök több jótékony tápanyagot tartalmaznak
Ahogy a gyümölcsök érnek, úgy változik a tápértékük, ami növelheti vagy csökkentheti bizonyos tulajdonságok hatását. A banán esetében megállapították, hogy minél érettebbek, annál magasabb a koncentrált antioxidáns-tartalmuk. Ha pedig a banán sötét foltos, a benne lévő keményítő egyszerű cukrokká alakul át, amelyek könnyebben emészthetők.
Banán, alma, szőlő, ananász, körte, görögdinnye: a fent említett japán tanulmányban különböző vizsgálatokat végeztek mindezen gyümölcsök különböző érettségi fázisain keresztül. A vizsgálat eredményei szerint az érett banán fogyasztása sokkal előnyösebb, mint bármely más gyümölcsé, mert növelheti a fehérvérsejtek számát a vérben, és erősítheti az immunrendszert.
Ahhoz, hogy kihasználjuk ezt a fontos előnyét, érdemes naponta egy vagy két nagy darab banánt fogyasztani.
Erősítse immunrendszerét és küzdjön a betegségek ellen
A tudósok úgy vélik, hogy minél érettebb egy banán, annál magasabb a TNF-koncentrációja. Ha nagyon érett, akár nyolcszorosára is növelheti a fehérvérsejtszámot, mintha friss és zöld lenne.
Milyen egyéb előnyei vannak még az érett banánnak?
Rákellenes tulajdonságaiknak bőven elégnek kell lenniük ahhoz, hogy beillesszük őket a napi étrendünkbe. De ha még nincs meggyőzve, íme néhány fontos jótékony hatás, amit egyúttal élvezhet.
Javítja az emésztőrendszer egészségét
Egy közepes méretű banán akár 3 gramm rostot is tartalmaz, ami hozzájárul a jó bélműködéshez, és megkönnyíti az ételek mozgását az emésztőrendszeren keresztül. Természetes forrása az elektrolitoknak, amelyek például hasmenés esetén elvesznek. A banán probiotikus anyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek fenntartani a szervezetben természetesen jelen lévő jó baktériumokat.
Javítja a szív- és érrendszeri állapotot
Mivel káliumban gazdag, az érett banán segíthet csökkenteni a szervezet nátriumraktárait, amelyek vízvisszatartást okoznak, és hatással vannak a szív egészségére. A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban közzétett 11 tanulmány elemzése szerint azok az emberek, akik káliumban gazdag ételeket vettek be az étrendjükbe, csökkentették a szívroham és a szívbetegségek kockázatát.
Javult a csontok egészsége
A Linus Pauling Intézet Mikrotápanyag Információs Központjának (Linus Pauling Institute, Oregon, USA) tanulmánya kimutatta, hogy a káliumban gazdag étrend csökkentheti a csontritkulás kockázatát. Az érett banán nagyszerű káliumforrás, és fokozza a szervezet kalciumfelvevő képességét, ami szintén erősíti a csontokat.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.