A dió az egyik legértékesebb növényünk, mert amellett, hogy sok süteményt és péksüteményt ízesít, számos betegség és fertőzés kezelésére is használják.
Ha megkérdezünk egy háziasszonyt, hogy miért iszik dióhéjból készült teát, a legvalószínűbb válasz az, hogy jót tesz a keringésnek, mivel hígítja a vért.
Azonban más gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik:
Enyhíti a köhögést
Mindenki küzd időről időre köhögési rohamokkal. A dió feltörése után visszamaradt – tiszta – dióhéjból teát készítenek, és addig főzik, amíg a tea elég világos színű nem lesz.
Általában melegen és nem forrón isszák, mézzel és citrommal ízesítve. A mézes meleg tea kellemes és enyhíti a kellemetlenségeket, de a nagyon forró italok növelik a gégerák kockázatát.
Jótékony hatással van a gyomorfekélyre
Gyomorfekély esetén főzzünk dióhéjból jó erős teát, amit kanalanként fogyasszunk.
Kiváló kalciumforrás
Ha kalciumhiányban szenved, a kalcium pótlásának egyik legjobb módja a dióhéjtea gyakori fogyasztása. Naponta 0,5-1 liter teát ajánlott meginni.
A diólevél külsőleg is használható
A diólevélből készült főzetet kisebb felületi bőrsérülések kezelésére használhatjuk. A diólevél lehetővé teszi a bőr és a hámszövetek egészséges regenerálódását.
Ugyanakkor a diólevél használható érzéstelenítésre, a hámszövetek összehúzódására, tuberkulózis ellen, vércukorszint csökkentésre, fertőtlenítésre, baktériumölésre, gombaölésre, tonizálásra, sebgyógyításra, szájfekélyre, kötőhártya-gyulladásra, bőrbetegségekre, fagyási sérülésekre és hüvelyi betegségek gyógyítására.
Ha érdekesnek és hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg ismerőseivel.