A kuszkusz a gabonafélék közé tartozik. Durumbúzából vagy búzadarából készül. A kuszkusz hazája Marokkó. Magyarországon ez az étel nem olyan gyakori, de sikerült népszerűséget szereznie a rajongók körében, mert alacsony kalóriatartalmú és egészséges.
A kuszkusz egészségügyi előnyei közé tartozik:
-Magas B5-vitamin tartalma elősegíti a vitalitást, az immunitást, csökkenti a fáradtságot és helyreállítja az egészséges alvást;
-Foszfor, vas, kálium tartalma telíti a szervezetet létfontosságú ásványi anyagokkal, és megakadályozza a vérszegénység kialakulását;
-Az élelmi rostok jót tesznek a gyomor-bél traktusnak;
-A termékben lévő kálium erősíti a szívizmokat;
-Magas szénhidráttartalom, hosszan tartó teltségérzetet biztosít;
-Jót tesz a bőrnek és a hajnak.
A kuszkusz kása jó a gyerekeknek. Hat hónapos kortól fokozatosan be lehet vezetni az étrendbe. A kuszkuszt leggyakrabban tejjel keverik és így tálalják. A kuszkuszos kása első adagja után egy napig figyelemmel kell kísérnie a baba állapotát. Ha nem észlelünk reakciókat, akkor beilleszthető a szokásos étrendbe.
❗ Károsodások és ellenjavallatok
A kuszkusz használata káros lehet az egészségre a következő esetekben
-Túlsúly. Ilyen esetben a megfelelő étrend részeként kell fogyasztani, és kerülni kell a zsíros fűszereket és a kalóriadús adalékanyagokat.
-Allergia esetén.
-Diabétesz. A gabonafélékben lévő szénhidrátok gyorsan lebomlanak, ami vércukorszint-emelkedéshez vezet, ami cukorbetegek számára ellenjavallt.
Egészségügyi problémák hiányában mértékkel, legfeljebb naponta egyszer fogyassza a terméket. Az adagot 150 grammra kell korlátozni.
?Hogyan főzzük a kuszkuszt?
Mérete miatt kerülje a forralást. Áztassa 15 percig forró vízben, és puha lesz. A víz és a folyadék aránya ugyanaz, mint a normál zabkása esetében: 1 rész dara és 2 rész víz, vagy kevesebb, ha morzsásabb állagúnak szeretné.
Az öntethez használhat növényi zsírt vagy vajat és bármilyen fűszert.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.