Blogolunk / Egészség

Ízületi gyulladástól szenved? Kerülje ezt a 7 ételt

Ha ízületi gyulladásban szenved, fontos, hogy különös figyelmet fordítson arra, hogy mit eszik. Kerülje ezt a 7 ételt, hogy megelőzze a tünetek súlyosbodását.

Ön ízületi gyulladásban szenved? A köszvény az egyik legfájdalmasabb betegség, amelynek során a szervezetben mikroszkopikus húgysavkristályok halmozódnak fel.

Hajlamos a térdeket, a bokákat és a test egyéb, az anyag felhalmozódására érzékeny részeit is érinteni. Gyakran érinti az ízületeket, de negatív hatással van a test lágyszöveteire és a vesékre is.

Ez az állapot általában éjszaka jelentkezik, amikor a beteg nagy fájdalmat érez, és a nagylábujja kipirosodik.

Becslések szerint az ilyen problémával küzdő betegek 20%-ánál még veseproblémák és vesekő is kialakul.

Mivel ez a probléma gyulladásos reakciót vált ki, ezért általában folyamatos fájdalomérzet, nehézkes mozgás és az érintett területek romlása kíséri.

A szakemberek nem állapították meg a pontos okát, de ez a rendellenesség összefügg:

  • Örökletes tényezők
  • Alkoholfogyasztás
  • A menopauza utáni nőknél bekövetkező változásokkal.

Ezenkívül a rossz étkezési szokások és a túlsúly is a köszvényes rohamok kiváltó okai.

Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk néhány olyan élelmiszerrel, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket, és lehetőség szerint kerüljük őket.

Fedezze fel őket az alábbiakban!

1. Köszvénytől szenved? Kerülje a vörös húsokat

A túl sok vörös hús fogyasztása nemcsak a valódi köszvény kialakulásának kockázatát növeli, hanem számos szövődményt okoz azoknál a betegeknél is, akiknél már diagnosztizálták ezt az állapotot.

Ennek oka, hogy nagy mennyiségű purint tartalmaz, emellett olyan összetevőket, amelyek növelik a koleszterinszintet és a túlsúly kockázatát.

Az ilyen típusú húsok fogyasztása problémákat okozhat a szervezet gyulladásos folyamataiban, növelve a húgysav visszatartását és a fájdalmat.

2. Kerülje a tenger gyümölcseit, ha köszvényben szenved

A tengeri herkentyűket ki kell zárni a köszvényes betegek étrendjéből.

Sajnos, bár számos vegyülete egészséges, a tenger gyümölcsei magas purinszintet is tartalmaznak. Ez egy olyan anyagtípus, amely a szervezetben húgysavvá bomlik le.

Ez azt jelenti, hogy a tenger gyümölcsei elfogyasztásuk esetén növelhetik ennek az anyagnak a szintjét, így súlyosbítva a gyulladást és a fájdalmat.

3. Sört sem szabad inni

Bár tagadhatatlan, hogy a sör számos összetevője egészséges a szervezet számára, az ilyen típusú ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél mégis problémát okoz.

Ez az ital növeli a húgysav szintjét a szervezetben, és ami még rosszabb, megzavarja azokat a folyamatokat, amelyek a húgysav kiürítését szolgálják.

Emellett vegyületei közvetlenül hatnak az ízületekben zajló gyulladásos folyamatokra, miközben fokozzák a merevséget és a mozgásproblémákat.

4. Ha köszvényben szenved, mondjon nemet a cukros italokra

Az üdítők és a cukros italok kukoricaszirupot és fruktózt, valamint mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, amelyek fokozzák a húgysavtermelést.

Ezek napi szintű fogyasztása növeli az anyagcserezavarok, valamint az olyan gyulladásos betegségek, mint a köszvény kialakulásának kockázatát.

Sőt, a szénsavas italok fogyasztása összefüggésbe hozható azzal a fokozott hajlammal, hogy felnőttkorban csontproblémák alakuljanak ki.

5. A fehér hal sem jó

Míg bizonyos halfajták segítenek a gyulladás és a fájdalom megfékezésében, a fehér halak károsak a húgysav-felhalmozódásban szenvedő betegek számára.

Ez az étel 50-150 mg purint tartalmaz, ami nehézségeket okoz a valódi köszvény kezelésében.

Ezek a halak közé tartoznak:

  • Tőkehal
  • Tengeri sügér
  • Kék puha tőkehal
  • Aranyfejű keszeg
  • Kekk

6. Gombát csak kis mennyiségben fogyasszon, ha ízületi gyulladásban szenved

Finom, egzotikus és kalóriaszegény! A gomba olyan tápanyagforrás, amelyet sokan szívesen adnak hozzá különböző receptekhez.

Azoknak azonban, akik ebben az ízületi gyulladásban szenvednek, korlátozniuk kell ennek az ételnek a fogyasztását. A gomba ugyanis növeli a húgysavkristályok koncentrációját az ízületekben.

7. Ne egyen májat

A máj jót tesz a vashiány okozta vérszegénységben szenvedő betegeknek. A köszvényben szenvedő betegek számára azonban nem a legjobb étel.

A többi állati eredetű élelmiszerforráshoz hasonlóan a máj is magas koncentrációban tartalmaz purinokat, ami káros.

A köszvény kezelése során a fent említett élelmiszerek kerülése kulcsfontosságú a tünetek minimalizálásához és leküzdéséhez. Ehelyett olyan gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek fogyasztását javasoljuk, amelyek nagyban hozzájárulnak ennek az anyagnak a kiiktatásához.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial