Ha ízületi gyulladásban szenved, fontos, hogy különös figyelmet fordítson arra, hogy mit eszik. Kerülje ezt a 7 ételt, hogy megelőzze a tünetek súlyosbodását.
Ön ízületi gyulladásban szenved? A köszvény az egyik legfájdalmasabb betegség, amelynek során a szervezetben mikroszkopikus húgysavkristályok halmozódnak fel.
Hajlamos a térdeket, a bokákat és a test egyéb, az anyag felhalmozódására érzékeny részeit is érinteni. Gyakran érinti az ízületeket, de negatív hatással van a test lágyszöveteire és a vesékre is.
Ez az állapot általában éjszaka jelentkezik, amikor a beteg nagy fájdalmat érez, és a nagylábujja kipirosodik.
Becslések szerint az ilyen problémával küzdő betegek 20%-ánál még veseproblémák és vesekő is kialakul.
Mivel ez a probléma gyulladásos reakciót vált ki, ezért általában folyamatos fájdalomérzet, nehézkes mozgás és az érintett területek romlása kíséri.
A szakemberek nem állapították meg a pontos okát, de ez a rendellenesség összefügg:
- Örökletes tényezők
- Alkoholfogyasztás
- A menopauza utáni nőknél bekövetkező változásokkal.
Ezenkívül a rossz étkezési szokások és a túlsúly is a köszvényes rohamok kiváltó okai.
Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk néhány olyan élelmiszerrel, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket, és lehetőség szerint kerüljük őket.
Fedezze fel őket az alábbiakban!
1. Köszvénytől szenved? Kerülje a vörös húsokat
A túl sok vörös hús fogyasztása nemcsak a valódi köszvény kialakulásának kockázatát növeli, hanem számos szövődményt okoz azoknál a betegeknél is, akiknél már diagnosztizálták ezt az állapotot.
Ennek oka, hogy nagy mennyiségű purint tartalmaz, emellett olyan összetevőket, amelyek növelik a koleszterinszintet és a túlsúly kockázatát.
Az ilyen típusú húsok fogyasztása problémákat okozhat a szervezet gyulladásos folyamataiban, növelve a húgysav visszatartását és a fájdalmat.
2. Kerülje a tenger gyümölcseit, ha köszvényben szenved
A tengeri herkentyűket ki kell zárni a köszvényes betegek étrendjéből.
Sajnos, bár számos vegyülete egészséges, a tenger gyümölcsei magas purinszintet is tartalmaznak. Ez egy olyan anyagtípus, amely a szervezetben húgysavvá bomlik le.
Ez azt jelenti, hogy a tenger gyümölcsei elfogyasztásuk esetén növelhetik ennek az anyagnak a szintjét, így súlyosbítva a gyulladást és a fájdalmat.
3. Sört sem szabad inni
Bár tagadhatatlan, hogy a sör számos összetevője egészséges a szervezet számára, az ilyen típusú ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél mégis problémát okoz.
Ez az ital növeli a húgysav szintjét a szervezetben, és ami még rosszabb, megzavarja azokat a folyamatokat, amelyek a húgysav kiürítését szolgálják.
Emellett vegyületei közvetlenül hatnak az ízületekben zajló gyulladásos folyamatokra, miközben fokozzák a merevséget és a mozgásproblémákat.
4. Ha köszvényben szenved, mondjon nemet a cukros italokra
Az üdítők és a cukros italok kukoricaszirupot és fruktózt, valamint mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, amelyek fokozzák a húgysavtermelést.
Ezek napi szintű fogyasztása növeli az anyagcserezavarok, valamint az olyan gyulladásos betegségek, mint a köszvény kialakulásának kockázatát.
Sőt, a szénsavas italok fogyasztása összefüggésbe hozható azzal a fokozott hajlammal, hogy felnőttkorban csontproblémák alakuljanak ki.
5. A fehér hal sem jó
Míg bizonyos halfajták segítenek a gyulladás és a fájdalom megfékezésében, a fehér halak károsak a húgysav-felhalmozódásban szenvedő betegek számára.
Ez az étel 50-150 mg purint tartalmaz, ami nehézségeket okoz a valódi köszvény kezelésében.
Ezek a halak közé tartoznak:
- Tőkehal
- Tengeri sügér
- Kék puha tőkehal
- Aranyfejű keszeg
- Kekk
6. Gombát csak kis mennyiségben fogyasszon, ha ízületi gyulladásban szenved
Finom, egzotikus és kalóriaszegény! A gomba olyan tápanyagforrás, amelyet sokan szívesen adnak hozzá különböző receptekhez.
Azoknak azonban, akik ebben az ízületi gyulladásban szenvednek, korlátozniuk kell ennek az ételnek a fogyasztását. A gomba ugyanis növeli a húgysavkristályok koncentrációját az ízületekben.
7. Ne egyen májat
A máj jót tesz a vashiány okozta vérszegénységben szenvedő betegeknek. A köszvényben szenvedő betegek számára azonban nem a legjobb étel.
A többi állati eredetű élelmiszerforráshoz hasonlóan a máj is magas koncentrációban tartalmaz purinokat, ami káros.
A köszvény kezelése során a fent említett élelmiszerek kerülése kulcsfontosságú a tünetek minimalizálásához és leküzdéséhez. Ehelyett olyan gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek fogyasztását javasoljuk, amelyek nagyban hozzájárulnak ennek az anyagnak a kiiktatásához.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.