Egészség

Ha meg akarod védeni a veséidet, ezt ne tedd!

 

A vese az egyik legfontosabb páros szervünk, amely létfontosságú a megfelelő testi funkciókhoz. A bab alakú páros szerv oldalt, a bordák alatt található hátul.

A funkciók listája hosszú. Kezdjük azzal, hogy elvégzi a vér méregtelenítését, kiszűri a vizelettel a mérgeket, és eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből. Máskor a vesék visszatartják a vizet, amikor a szervezetnek szüksége van rá.

Ezek a fontos szervek segítenek szabályozni a kalcium és a foszfát szintjét a szervezetben. Kiválasztanak hormonokat, amelyek segítenek szabályozni a test funkcióit, mint a vérnyomás és a vörös vérsejtek képződése. Ezek létfontosságúak az oxigén és fontos tápanyagok szállításában.

A rosszul működő vesék leggyakoribb tünetek közé tartozik a vizelet színének, mennyiségéének változása, a szédülés, hányás, vérszegénység, légzési problémák, fázás, fáradtság, viszkető bőr, rossz lehelet és hirtelen fájdalom

Ezzel teszed tönkre a veséidet:

1. Dehidratáltság

Alkoholfogyasztás és kevés víz ivása káros lehet a vese egészségére. Mint korábban említettük, a vese fő funkciója kiválasztani a mérgeket a szervezetből, és szabályozni a vörösvértestek termelését.

Ha nincs elég víz a szervezetben, a vesék véráramlása csökken, a vér egyre sűrűbbé válik. Ez hatással van a vese azon képességére, hogy eltávolítsa a méreganyagokat a szervezetből, amely végül mérgezéshez vezet a szervezetben.

Legalább 10-12 pohár folyadékot kell naponta egy egészséges felnőttnek meginnia.

2. Túl sok kávé

A túlzott koffein bevitel magas vérnyomáshoz vezet, amely a vesét megterheli. Ez károsíthatja a vesét hosszú távon. A koffein ezen kívül dehidratál. A koffein a vesekövekben lerakódott kálcium oka is lehet.

3. Túlzott sófogyasztás

A túl sok só komoly károkat okozhat a vesékben, valamint más egészségügyi komplikációkat is jelent. A nátrium lebontása túlzott terhelés a vesének „feleslegesen dolgozik”. A só vízvisszatartáshoz vezet, ami magas vérnyomáshoz, ez tehát egy ördögi kör a vesék számára. Maximum egy mokkás kanál só a napi ajánlott mennyiség (5g)

4. Túlzott alkoholfogyasztás

Nincs semmi baj a mérsékelt alkoholfogyasztással. Azonban a túlzott alkoholfogyasztás is nagyon káros a vesére. Az egy dolog, az alkohol a veséket és a májat mérgezi, de ez elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol hatására a húgysav lerakódik a vesében. Ez nagyon megnöveli a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. Ezen túlmenően, az alkohol kiszáradást is okoz, így befolyásolja a normális veseműködést.

Az ajánlott mennyiségű alkohol naponta 2 pohár ital a férfiak és 1 a nők és idősek számára.

5. Alváshiány

Az alváshiány gyakori egészségügyi probléma. 6-8 óra egy nap létfontosságú az általános egészségi állapot optimalizálásához.

Alvás közben regenerálódnak a szervek szövetei.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial