A mandula nagyon egészséges, egészséges zsírok, flavonoidok, antioxidánsok és vitaminok találhatóak benne. Ezért ha rendszeresen fogyasztod, energikusabb és egészségesebb leszel tőle. A mandulatejet is sokan fogyasztják, mert úgy gondolják, hogy egészségesebb mint a tej, pedig ez a változat nem olyan egészséges mint hiszik.
A boltban kapható mandulatej több vizet, cukrot és adalékanyagot tartalmaz, mint mandulát. Egy doboz mandulatejben átlagosan egy maréknyi mandula van. A kutatások kimutatták, hogy a mandulatejben átlagosan 2 % mandula van, édesítőszereket, vizet, A, E, D vitaminokat adnak hozzá, na meg sűrítőanyagot.
Egy doboznyi mandulatejet kellene meginni ahhoz, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat. A kalóriatartalma is alacsony, egy bögrényi mandulatejben 30 kalória van, míg egy kis adag mandula 160 kalóriát tartalmaz, ez is jól szemlélteti milyen kevés mandula van benne, ráadásul még drága is.
A nyereség jelentős, 2014-ben a növényi alapú tejek értékesítése 50 százalékkal emelkedett. A mandulatejbe sűrítő anyagot is kevernek, ami gyulladást okozhat az emésztőrendszerben. Ezért azt javasoljuk, hagyd abba a megvásárolható mandulatej fogyasztását, ami nagyrészt vízből, édesítőszerből áll és alig van benne mandula. A házi mandulatej sokkal egészségesebb és az elkészítése sem bonyolult.
Mandulatej hozzávalói:
- egy bögre nyers mandula
- víz, amibe beáztatod
- fél teáskanál vanília (kihagyható)
- 3 bögre víz
Elkészítése:
- A mandulát tedd egy tálba és önts rá annyi vizet, ami ellepi, hagyd ázni egy éjszakán át.
- Öntsd le róla a vizet és a mandulát robotgéppel pépesítsd. Használd a robotgép legmagasabb fokozatát, hogy pépes legyen, majd öntsd hozzá a 3 bögre vizet.
- Több réteg gézen szárd le a keveréket.
- Keverj hozzá vaníliakivonatot, ha szeretnéd ízesíteni.
- Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Forrás: ketkes.com