Nagyon egészséges, fogyaszthatjuk magában, vagy tehetjük teába, esetleg ásványvízbe, ételekbe is!
Gyorsan enyhíti a panaszokat a torokfájásnál, görcsös köhögési ingereknél a fenyőméz.
Figyeljük a friss hajtások megjelenését, várjuk meg, míg egy kicsit kifejlődik, de ne várjuk meg, míg megkeményedik, megfásodik.
A leszedett friss hajtásokat alaposan folyó víz alatt mossuk meg. Egy konyharuhán hagyjuk megszáradni, és helyezzük el egy befőttes üvegbe.
Öntsünk rá 1 kg mézet és tegyük 1-2 hónapig a napra.
A Nap természetes módon kiválasztja a fenyőhajtásokból a jótékony hatású hatóanyagokat és az illóolajakat.
A mézet utána szitán át kell önteni egy másik üvegbe. A szitában maradt fenyőrészeket forró teával leönthetjük, s így semmi méz nem vész kárba.
Az így elkészített, de igen értékes mézet, és annak hatását, akkor fogjuk értékelni, mikor jön a tél és kapar a torkunk.
Fenyőszirupot is készíthetünk:
Hozzávalók:
- 2 liter víz
- 1 kg cukor
- fél citrom leve
- 1 kg fenyőrügy
A fenyőrügyeket alaposan tisztítsuk meg, 1 órán át főzzük a vízben, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A levet megmérjük, és visszatesszük főni, beletesszük a cukrot és a citromlevet. 1 kg cukor kell 1 liter léhez.
Addig főzzük, amíg lekvárhoz hasonló állagot és egy barnás-arany színt nem kapunk. A fenyő szirupot forrón üvegekbe töltjük és hidegen tároljuk.
Hidegen is lehet készíteni, de akkor 1 hónapba kerül. Egy nagy üvegbe kell rakni rétegesen a fenyőrügyeket, a mézzel, az utolsó réteg méz legyen.
Az üveget jól lezárjuk és egy hónapig hideg, sötét helyen tároljuk, majd leszűrjük a levet és sötét üvegben tároljuk.
Amennyiben érdekesnek találtad az itt közzétett információkat, kérjük terjeszd a cikket, juttasd el másokhoz is. Köszönjük!
Nagyon egészséges, ihatjuk magában, vagy tehetjük teába, esetleg ásványvízzel fogyaszthatjuk.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.