Blogolunk / Egészség

Ezért nem szabad kétszer felforralni a vizet

loading...

Valószínűleg Önnel is előfordult már, hogy felrakta a vízforralót, hogy teát vagy kávét főzzön, az felforrt, de valamiért nem töltötte a forró vizet a csészébe.

Elvonta a figyelmét egy telefonhívás, a kedvenc tévéműsora, felhívta egy családtagja, vagy egyszerűen csak meggondolta magát az ivással kapcsolatban. Általában, ha visszatér a konyhába, a vízforralóban lévő víz már hideg, akkor újra fel kell forralnia. Ha azonban többször forralja a vizet, akkor ennek meg is fizetheti az árát.

Miért? Mindjárt megtudja!

Amikor a víz felforr, megváltozik az összetétele, a káros anyagok elpárolognak belőle, és biztonságos ivóvízzé válik. Ha azonban a vizet túl sokáig forralják, vagy újra felforralják, a benne lévő kémiai vegyületek megváltoznak, és sok veszélyes anyag ahelyett, hogy elpárologna, felhalmozódik!

1) Arzén

loading...

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „az ivóvízben található arzén jelenti a legnagyobb veszélyt a közegészségre”. Ahogy fokozatosan felhalmozódik a szervezetben, az arzén gyomor-bélrendszeri betegségekhez, perifériás neuropátiához, szív- és érrendszeri betegségekhez, veseműködési zavarokhoz, bőrelváltozásokhoz, cukorbetegséghez és akár rákhoz is vezet.

2) Nitrátok

A nitrátok nemcsak a talajban, hanem a vízben, sőt a levegőben is jelen vannak. Ha a víz magas hőmérsékletnek van kitéve, a nitrátok rákkeltő nitrózaminokká alakulnak át. Ezek az anyagok olyan rákos megbetegedéseket okozhatnak, mint a petefészek-, vastagbél-, hólyag-, hasnyálmirigy-, nyelőcső- és gyomorrák.

3) Fluorid

Az, hogy a vízben lévő fluorid veszélyes az emberi egészségre, már bizonyított tény. Egy orvosi-tudományos folyóirat olyan vizsgálati eredményeket tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy az ivóvízben lévő fluorid alacsonyabb IQ-hoz vezet a gyermekeknél. Egy 2013-as tanulmány pedig kimutatta, hogy a fluorid csökkenti a hím egerek termékenységét.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial