Nemrégiben az egész világot bejárta a koleszterin mítosz megdöntéséről szóló hír, amelyet oly sokáig sulykoltak a társadalomba. Mint mindig, mindent csak mértékkel, és ez minden olyan élelmiszerre igaz, amellyel kapcsolatban a dietetikusok már régóta figyelmeztetnek minket.
Vegyünk például egy közönséges tojást: sokan még mindig ambivalensek vele kapcsolatban, egyébként inkább negatívan, mint pozitívan állnak hozzá.
A tojás állítólag nehéz étel, amelyet nemcsak a szervezetünk számára nehéz megemészteni, de a májra is káros.
Mindeközben a tojást be kell iktatni a napi étrendünkbe:
- A tojás a kiváló állati fehérje olcsó forrása
A tojásfehérje szinte teljesen felszívódik a szervezetben: 98%-ban. Ez lehetővé teszi az optimális izomtömeg fenntartását. Mindeközben kalóriaértéke egyáltalán nem magas: 100 grammonként körülbelül 50 kcal.
Ezenkívül a tojásfehérje fogyasztása csökkenti a túlzott étvágyat (a tudósok szerint majdnem egyharmaddal!), és az anyagcsere – éppen ellenkezőleg, növekszik, így a test tónusosabbá és karcsúbbá válik. Mellesleg, ez a fehérje bármely más állati vagy növényi fehérjével összehasonlítható.
- A tyúktojás vitaminok és tápanyagok tárháza
A tojássárgája természetes multivitamin komplexnek tekinthető: 15 vitamint és számos értékes ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Különösen jelentős az A-vitamin-tartalom (egy közepes tojás a napi szükséglet 5%-a) és a D-vitamin-tartalom (a napi szükséglet 10%-a), amelyek gyakran hiányoznak a hagyományos étrendünkből.
- A tojásfogyasztás segít megőrizni a csontok erejét
A tojássárgájában lévő D-vitamin jelenléte garantálja a kalcium és a foszfor felszívódását, és fontos része a csontritkulás elleni védelemnek, amely a korral mindenkit fenyegetni kezd. A csirketojás rendszeres beépítése az étrendbe biztosítja, hogy erős csontjai és erős, szép fogai legyenek!
- A tojás erősíti az immunrendszert
A tojás nagy mennyiségű vitamin és egyéb tápanyagtartalma miatt pozitív hatással van az immunrendszerre. A tojás különösen a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak teljes készletét tartalmazza, és védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben azoknak, akik fogyasztják. Ezen túlmenően legalább napi egy tojás elfogyasztása elegendő luteint biztosít, amely védi a szemet az időskori degenerációval szemben.
- A tojás fogyasztása erősíti az agyat
A tojásban jelentős mennyiségben található aminosavak biztosítják a reakció gyorsaságát. A tirozin például elengedhetetlen a megerőltető szellemi és fizikai munkát végző emberek számára. A tojás még az életörömöt is fokozhatja, mivel triptofánt tartalmaz, amely növeli a boldogsághormon szerotonin termelését.
- A tojás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A koleszterinszint, amelyet általában az érelmeszesedés bűnösének tartanak, nem emelkedik a tojás fogyasztása után. Minden egyes tojás elegendő anyagot tartalmaz ahhoz, hogy szabályozzák a vérnyomást, sőt gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A foszfatidok pedig, amelyek a tojások részét képezik, éppen az erek ateroszklerotikus plakkok általi elzáródását akadályozzák meg.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.