Egészség

Figyeljünk oda! Veszélyes betegség terjed a levegőben

Elsősorban gyermekekre veszélyes, kéz-láb-száj betegség terjed! A megbetegedettek sok apró kiütésről, lázról, valamint nyelési nehézségekről panaszkodnak. Akár két hétnél is tovább tarthat a betegség lefolyása – tájékoztatja a lakosságot a Blikk.

A coxsackie névre hallgató vírus okozta fertőzés A típusa az 5-10 év közötti gyermekekre veszélyes, lappangási ideje pedig 3-7 nap. – árulta el dr. Bense Tamás háziorvos. A tünetek sokfélék, torokfájás, magas láz, rossz közérzet, illetve a talpakon, tenyéren és a szájnyálkahártyán apró hólyagok jelennek meg. A fájdalomcsillapítás mellett kulcsfontosságú a fokozott folyadékbevitel, a betegek a legtöbbször ugyanis a kiszáradás miatt szoktak kórházi ellátásra szorulni.

A vírus B típusa viszont valamennyi korosztályt érinti! Székkutason felnőtteknél is kimutatták a vírust, melynek ez a típusa mellkasi fájdalommal is jár.

“A vírus cseppfertőzéssel terjed, a kórokozó több órán keresztül is életképes maradhat. Ritka esetekben olyan komoly szövődményekkel járhat, mint a szívizom, agyhártya és agyvelőgyulladás. Ezekben az esetekben kórházi kezelés szükséges, egyébként 4-7 nap alatt gyógyul.” tette hozzá Bense doktor, aki elmondta, a vírusnak van egy agresszívabb formája is Ázsiában, Afrikában, és az USA-ban, de Európának egyelőre ettől nem kell tartani.

A fertőzés ellen a legtöbbet rendszeres kézmosással tehetünk, valamint megfelelő mennyiségű alvással, rendszeres testmozgással, és egészséges táplálkozással.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: https: ketkes.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial