Történt már veled olyan, hogy felkeltél, ráálltál a mérlegre és az 5 kilóval többet mutatott? Lehetséges annyit enni egyetlen nap alatt, hogy az éjszaka folyamán ennyit hízzunk? Valószínűleg nem. Az ilyen mértékű súlygyarapodásért általában a vízvisszatartás felelős.

A vízvisszatartás gyakori jelenség várandós nőknél, azoknál, akik gyógyszereket szednek vagy akik keveset mozognak. A vízvisszatartás lábdagadást és súlygyarapodást eredményez. Szerencsére, a kutatók ma már tudják, hogy mi okozza ezt a problémát és van néhány tippjük arra, hogyan szabaduljunk meg a felesleges víztől néhány apró, életmódbeli változtatással.

Ok: Túl sok só

A magas sótartalmú ételek fogyasztása nagyban növeli a vízvisszatartást, főleg, ha nem is iszunk elegendő vizet, ami át tudná mosni testünket és kiöblítené belőle a sót. Ha túl sok sót eszünk, a test visszatartja a vizet, hogy fenntartsa a természetes egyensúlyt. A magas sótartalmú étrend hatására a víz a sejtek méretét akár 20-szorosára növelheti.

Megoldás: Kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztása

A megoldás nagyon egyszerű: helyettesítsük a feldolgozott ételeket természetes élelmiszerekkel. A zacskós tészták, levesek, de még a konzerv zöldségek is nagyon sok sót tartalmazhatnak. A friss vagy fagyott zöldségekből alacsony sótartalmú leveseket és szószokat készíthetünk.

Az asztali sót is érdemes lecserélni kelta-tengeri sóra vagy himalájai sóra, mivel ezek bizonyítottan csökkentik a vízvisszatartást.

Ok: Dehidratáció

A testünk élni akar. Ha nem iszunk elég vizet, a test azért fog küzdeni, hogy minél több vizet tartson vissza a szervezet működéséhez. A legtöbb ember azonban nem iszik elég vizet.

Megoldás: Nagyobb vízfogyasztás

Legalább 8, 240 ml-es pohárral meg kellene innunk minden nap, hogy biztosítsuk a szervezet egészséges működését. Ha a natúr vizet meginnod túl nehézkesnek tűnik, ízesítsd gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. Ezek víztartalmra ráadásul szintén beleszámít a napi vízfogyasztásodba.

Ok: Magnéziumhiány

Ha a szervezetben nincs jelen kellő mennyiségű magnézium, vízvisszatartás alakulhat ki. A szervezet szinte valamennyi folyamathoz felhasználja a magnéziumot. Ha nincs belőle elég, nem működhet megfelelően és visszatartja a vizet.

Megoldás: Magas magnézium tartalmú ételek fogyasztása

Az avokádó, a dió, a teljes kiőrlésű gabonák, a spenót, a joghurt és a sötétzöld növények sok magnéziumot tartalmaznak, emellett sok más pozitív hatásuk is van.

A vízvisszatartás növeli a testsúlyt és annak is jele lehet, hogy ideje változtatni az életmódodon. A sok víz fogyasztása hatással van a testsúlyra, az alvásra és az energiaszintre is. Ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, valamint bőségesen iszunk vizet, segíthetjük szervezetünket a jó működésben, így annak már nem lesz szüksége a víz visszatartására. Legalább napi 8 pohárral igyunk meg!

bidista.com