Tippek

Büdös penész, dohos szag, nyálkás lerakódás: így tisztítsd meg a mosógéped belsejét fillérekből!

A mosógép dobjában vagy a csöveken megtelepedő mosópor- és öblítőmaradék, a zsíros lerakódások vagy éppen a penész beszennyezik a mosóvizet, így a ruhákat mosáskor nem megtisztítod, hanem csak bepácolod egy adag szennyezett lébe – természetes, ha a program végén a friss illat helyett kellemetlen szaguk lesz.

A zajokra is érdemes figyelned: a szokatlan zúgás, illetve az erőlködés dugulásra utalhat, amit szintén okozhat valamilyen lerakódás. Ha a jelek valamelyikét észleled, ne késlekedj, azonnaltisztítsd ki a mosógépet, mielőbb nagyobb bajt okoz a lerakódás, netán helyrehozhatatlan kár keletkezik a kedvenc ruhádban.

Ezt alkalmazd!

Léteznek speciális, mosógéptisztításra szolgáló szerek, de néhány olcsóbb tisztítószerrel is kitisztíthatod a masina belsejét. A vízköves lerakódásokat, akárcsak a penészt, könnyedén eltüntetheted, ha egy liter 20 százalékos ecetet öntesz a mosógép dobjába, majd üresen elindítasz egy forró vizes programot.

Ha nem szokott gondod lenni a vízkeménységgel, és arra gyanakszol, hogy a problémát inkább a mosópor-lerakódás okozza – erre utalhat a szörcsögés, erőlködés, vagy ha a kifolyó vízben nyálkás, ragacsos darabokat látsz -, akkor érdemesebb trisót használnod. Ha időnként olajos, zsíros ruhákat – például munkásruhát – is mosol a gépben, akkor is használj félévente egyszer trisót a tisztításhoz, mert ez a zsíros lerakódásokkal is elbánik. Egyszerűen töltsd vele a maximumig a mosópor-adagolót, majd indíts el egy 95 fokos programot.

A tisztítás után még indíts el egy üres programot, hogy a fellazult szennyeződések maradéktalanul távozzanak. Ha továbbra is furcsa kattogást tapasztalsz, esetleg szivárog a víz a gépből, pattintsd le az alján található díszcsíkot: emögött találod a mosógép szűrőjét, ahová a ruhában felejtett papír zsebkendők, fémpénzek, mosás közben leszakadt gombok és hajszálak kerülnek. Egy kevés klóros vagy ecetes vízzel mosd át a szűrőt, majd tedd vissza a helyére.

Forrás: tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial