Egészség

Májbetegséggel kapcsolatos 7 jel, amellyel a tested üzenni próbál

loading...

A májbetegséggel kapcsolatban az az aggasztó, hogy sok beteg nem érez fájdalmat vagy kényelmetlenséget a betegség kezdeti szakaszában. Túl gyakran fordul elő, hogy az emberek kénytelenek fájdalommal küszködni, elvesztik a munkájukat, transzplantációra szorulnak, vagy akár a halállal kell szembenézniük, amelyek korai diagnózissal kiküszöbölhetőek lettek volna.

Vannak olyan figyelemfelkeltő és kevésbé figyelemfelkeltő, májbetegséghez kapcsolódó tünetek, amelyekkel a szervezetünk igyekszik jelezni, hogy érdemes a májunkat megnézetni.

A bőr vagy a szem sárgasága

Bár ez a jelenség viszonylag gyakori az újszülöttekben, a felnőtt sárgasággal teljesen más  a helyzet. A szemek és a bőr sárgulását allergiás gyógyszerreakciók is okozhatják, de az orvosok májkárosító vírusokra is vizsgálnak ilyenkor, például a hepatitis B-re és a C- re.

Sötét színű vizelet

Hacsak nem vagy állandóan kiszáradás közeli állapotban (ez nem valami törekszik!), vagy állsz olyan gyógyszeres kezelés alatt, amely a vizelet színének megváltozását okozza, akkor annak nem lenne szabad narancsszínűnek vagy sötét árnyalatúnak lennie.
A normálnál sötétebb vizelet azt jelezheti, hogy a máj nem képes a bilirubin lebontására, amely gyakran észlelhető azokban, akik májelégtelenségben szenvednek. Ha ez a tünet sápadt, véres vagy kátrány színű székletekkel párosul, akkor biztosan ideje felkeresni egy szakembert.

Viszkető bőr

A májkárosodás egyik jellemző tünete erősen viszkető vagy nagyon száraz bőr. Ez azért történik, a máj működése csökken és nem képes lebontani az epét. A viszketés a májbetegség egyik legalattomosabb tünete, de az egyik legnyilvánvalóbb is.

Egyszerű zúzódás

Persze mindannyian megütjük magunkat néha és lesz véraláfutatásos a bőrünk, de ha azt tapasztalod, hogy ezek a foltok a semmiből bukkannak elő, akkor az azt jelezheti, hogy a májad nem a legjobban funkcionál. Gyakori zúzódások és súlyosabb esetekben ellenőrizhetetlen vérzés is előfordulhat a májbetegeknél, mert a problémás szerv nem képes az alvadáshoz szükséges anyagok előállítására. A titokzatos véraláfutást soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Folyamatos fáradtság

loading...

Természetesen a fáradtság majd minden betegség mellékes tünete, de ha a májról van szó, akkor ez nagy szintű. Az orvosok úgy vélik, hogy ez azért történik, mert sok májbeteg alultápláltságtól és akár hormonális rendellenességektől is szenved. Ez a két dolog hozzájárulhat a test gyengeségéhez és krónikus fáradtsághoz vezethet.

Ingadozó testsúly

Ha a testsúly anélkül emelkedik vagy csökken, hogy komolyabb életmódbeli változtatásokat tettünk volna, előfordulhat, hogy a májjal van probléma. Mindkét esetben a máj csökkent teljesítőképessége a ludas, ugyanis ilyenkor em képes megfelelően feldolgozni a bevitt tápanyagokat és az anyagcsere felborulhat.

Túlhevülés

Bár a májbetegségnek számos oka lehet, az egyik leggyakoribb dolog, amit az orvosok sok betegüknél tapasztalnak, az a magas láz. Mivel a szerv nem működik megfelelően, egyes betegek vérében a toxinok szintje megemelkedik, amit a máj nem tud megtisztítani. erre a szervezete a testhőmérséklet emelkedésével reagál.

A túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakult májcirrózisban szenvedő betegek immunrendszere sérül, agy nem képesek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben olyan hatékonyan. Emiatt ilyen esetekben a lebetegedés is sokkal gyakoribb.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial