Egészség

Az immunrendszer, a szívbetegségek és a vércukorszint számára igazi csodaszer, mégsem fogyasztjuk rendszeresen! Ki tudja mi ez a gyümölcs?

Egres, köszméte, piszke, büszke, pöszméte. Ezek a kifejezéseket mind-mind ugyanarra a gyümölcsre használjuk, az ország különböző területein. Hivatalos nevén azonban Ribes uva crispa, azaz köszméte. egy apró kis bogyó, amely a szőlőhöz hasonló kinézettel rendelkezik és igazi csodaszer az egész immunrendszer számára.

Termesztés alatt vannak zöld és piros, szőrös és csupasz fajták is, az ízük viszont éretlen állapotban egyformán fanyar. Megfelelő érettségi állapotban azonban már édes, lédús, hűsítő élményt ad. A betakarítás félérett állapotban történik, de a gyümölcs utóérő, így néhány nap alatt a savanyú és kemény termésekből, puha és édes termések alakulnak.

A hivatalosan köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon termő gyümölcs. Régóta ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, ahol 1740-ben mintegy száz, 1810-ben már négyszáznál is több nemesített fajtáját tartották számon. A magyar nyelvben több néven – köszméte, pöszméte, büszke, piszke, egres – is ismert.

A közönséges egres nyirkos és sziklás erdők, ligetek, cserjések lakója. Az Alpokban 1400 méter magasságig felhatol. A nitrogénben gazdag talajokat kedveli.

A virágzási ideje április-május hónapokban van. A növény zöldes bogyótermése ehető, savanykás ízű. Mikor megérett, rozsdaszínű pöttyök láthatók rajta.

Nagyon hatékony a szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel szemben, ennek ellenére azonban a magyarok többsége mégsem fogyaszt belőle eleget.

A boltok polcain általában egész évben megvásárolhatóak, lássuk miért fogyasszuk rendszeresen!

Erősíti az immunrendszert
Oldja a stresszt
Védi és erősíti a szívet és az ereket
Szabályozza a testsúlyt
Fiatalítja a testet
Segít a különböző bőrbetegségek – akne, ekcéma, bőr allergia, kiütések leküzdésében
Megakadályozza a savasság
Természetes antioxidáns
Véd a rák ellen
Csökkenti a vércukorszintet
Különböző légúti fertőzések ellen hatékony – mandulagyulladás, arcüreggyulladás, torokfájás, köhögés
Javítja a látást és eltávolítja a különböző rendellenességeket (kötőhártya-gyulladás, glaukóma);
Hasznos a reuma elleni küzdelemben
Megakadályozza az öregedést
Javítja a gyomor, a vesék és a máj működését
Természetes haj tonik – serkenti a hajnövekedést és erősíti a gyökereket, megőrzi a haj színét és a csillogását, eltávolítja korpásodást

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.


Szerző: tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial