Egészség

A CNN figyelmeztet: ettől az ételtől férgek jelenhetnek meg a testedben, és belülről falják fel a szervezetet

loading...

Egy súlyos parazita fertőzés, a Thaeniasis, amit magyarul galandféregnek, vagy ázsiai galandféregnek neveznek. Emberek is könnyen megfertőződhetnek ettől a betegségtől, ha nem megfelelően átsütött marha, sertés vagy vadhúst fogyasztanak. Ez az élősködő a baromfiban nem telepszik meg, csak a marha vagy sertéshúsban. Ez nem jelenti azt, hogy minden sertésben jelen van, de ha nem ellenőrzött gazdaságból származó húst fogyasztunk, fennáll a veszélye a fertőzésnek. Az ok, hogy az egyetlen mindenevő állat, amit elfogyasztunk a sertés. Nem növényevő, mint a többi állat, amelynek a húsát fogyasztjuk. A sertés mindent megeszik, még fekáliát is, ezért maradnak meg húsában ezek az élősködő galandférgek A CNN is tudósított egy férfiról, aki Ázsiában fogyasztott sertést, majd fejfájásról panaszkodott, és az orvosok csak nehezen derítették ki, hogy egyenesen az agyában szaporodtak el a galandférgek.

Az ember általában a lárvákat tartalmazó nyers marhahússal (simafejű galandféreg), illetve disznó-, vagy vaddisznóhússal (horgasfejű galandféreg) kapja el. A lárvák a vékonybélben a bélfalhoz tapadnak, majd kb. 3 hónap múlva fejlődik belőlük a féreg. A kifejlett férgekből a test petéket tartalmazó hátsó részei (ún. proglottisok) folyamatosan leválnak, és a széklettel újrafertőzik a környezetet. A fertőződés történhet a horgasfejű galandféreg petéivel is. Ekkor a petékből a vékonybélben kikelnek a lárvák, majd ezek a bélfalon átjutva a vérbe jutnak. A keringéssel általában az izmokba vagy az agyba haladnak, ahol betokozódnak, így kialakítva a „borsóka” (cysticercosis) emberi megfelelőjét.

BÉLFÉRGEK ÁLTAL OKOZOTT GYAKORIBB BETEGSÉGEK MAGYARORSZÁGON Cérnagiliszta-betegség Ostorférgesség Orsóférgesség Toxocariasis Hólyagférgesség A vékonybélben élősködő kifejlett galandférgek tüneteket legtöbbször nem okoznak. Amennyiben a borsóka izmokban alakul ki, az adott izom duzzanatát, fájdalmasságát okozhatja. Az agyban kialakuló borsóka súlyos tüneteket, leggyakrabban epilepsziás rosszulléteket vált ki.  A kórismét a székletből kimutatott peték, illetve a borsóka által sújtott szervek röntgen vagy CT vizsgálata nyújtja. A kifejlett galandférgek elpusztítását niclosamiddal, illetve praziquantellel végzik, a betokozódott lárvák elölése általában albendazollal történik. A fertőzés megelőzése érdekében a legfontosabb a vágóhídra kerülő állatok állatorvosi vizsgálata, a megfelelő hőkezelés!

loading...

Nem állítjuk, hogy tartózkodni kell minden marha vagy disznóhústól, de csak jó minőségű (nem olcsó, import) húst szabad vásárolni, és azt is tökéletesen át kell sütni. Mert még egy kis nyers, véres részben is megmaradhatnak a galandféreg lárvái.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: szupertanacsokbloghu.hu

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial