A reggeli kávéban a klasszikus adalékanyagok a tej, esetleg cukor vagy más édesítőszer. Sokan fahéjat és más adalékanyagokat is adhatnak hozzá. Ha ezeket helyesen választja meg, további előnyöket érhet el, amelyek jót tesznek az egészségének. Például a gyulladásos betegségek megelőzéseként.
Kávé és tej
Egy tipikus kombináció. A tej lágyítja a kávé ízét, és hűti is az italt, így a főzés után azonnal fogyasztható. Koppenhágai tanulmányok szerint ennek a kombinációnak gyulladáscsökkentő hatása lehet. A kávéban polifenolok találhatók. Ezekről ismert, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A polifenolok tejfehérjékkel való kombinálása kétszer olyan hatásosnak bizonyult a gyulladás elleni küzdelemben. Ez azt jelentheti, hogy amikor reggelente kávéval és tejjel kényeztetjük magunkat, akkor mind a polifenolokat, mind a tejfehérjét bevesszük – így hatékonyan védekezünk a gyulladásos betegségekkel szemben.
Fehérje és polifenolok
A tanulmányt a kávé és a tej vizsgálatával összefüggésben végezték el, azonban a kutatók szerint ez általánosságban is alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy bármilyen fehérje polifenolokkal kombinálva ugyanilyen hatással bírhat. Ez azt jelenti, hogy például a hús zöldségekkel vagy egy turmix is biztosítja a szükséges gyulladáscsökkentő kombinációt.
Gyulladáscsökkentő élelmiszerek
Tehát nyugodtan ihat kávét tejjel, azonban még hosszú út áll előttünk a kutatás lezárásáig. Addig is koncentrálhatunk más olyan élelmiszerek fogyasztására, amelyek polifenolok tartalmuk miatt gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezek közé tartozik a szegfűszeg, az ánizs, a kakaópor, a zellermag, az étcsokoládé, a lenmag, a bodza, a gesztenye és még sok más.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszését és nem felejti el, hogy megossza a barátaival és családtagjaival is. Köszönjük.