A petrezselyemlé vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kincsesbányája. C-, B-, K-, PP-vitamint, retinolt, karotint, nikotinsavat és bioflavanoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatásúak és erősítik az ereket.
A gazdag tápanyagtartalma mellett ez a gyümölcslé nagyon alacsony kalóriatartalmú (47 kcal/100 ml), 85%-ban vízből áll, kb. 8% szénhidrátot, 4% fehérjét és szinte semmi zsírt nem tartalmaz.
Terápiás tulajdonságok.
- Vízhajtó hatás.
A petrezselyemlé ajánlott a húgyúti megbetegedések esetén. Használata segíti a szervezetet a felesleges folyadék eltávolításában, ezáltal megszünteti a duzzanatot, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.
- Feloldja a felesleges sókat a szervezetben.
Úgy tartják, hogy a petrezselyemlé rendszeres és óvatosan adagolt fogyasztása segít feloldani a homokot és a köveket a vesében, a húgyutakban, az epehólyagban.
- Támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék normális működését, serkenti a perisztaltikát.
- Hasznos a csökkent étvágy, gyomorpanaszok, alacsony savasságú gyomorhurut, magas vérnyomás esetén.
- A petrezselyemlé kifejezett cukorcsökkentő hatású, ezért szerepel a cukorbetegek étrendjében.
- A petrezselyemlé és a friss céklalé keveréke rendszeres használat esetén normális menstruációs ciklushoz vezet, enyhíti a görcsöket.
Figyelem! A petrezselyemlével való kezelés során kívánatos a hús, a cukor, a keményítőtartalmú termékek kizárása.
Hogyan készítsünk petrezselyemlevet.
Öblítse le alaposan a petrezselyemcsokrot. Lehetőleg frissen szedettet vegyen, de ha ez nem lehetséges, a petrezselymet egy hétig is eltarthatja a hűtőben, vagy lefagyaszthatja a fagyasztóban. Távolítsa el az elszáradt és sérült leveleket. Lehetőleg fél órán át áztassa hideg vízben. A levét facsarja ki gyümölcscentrifugával, vagy a fűszernövények felaprítása után egy darab gézen keresztül préselje ki.
A petrezselyemlé nagyon tömény, ezért a legjobb, ha vízzel hígítva fogyasztjuk.
Ha elkészítette a levet, azonnal igya meg, só és cukor hozzáadása nélkül. Ha kis kortyokban issza, tartsa a szájában, hogy a gyümölcslé összekeveredjen a nyállal, és a gyomor jobban felszívja.
Az ajánlott adag maximum 1 evőkanál naponta. Nagyon hasznos, ha uborka-, sárgarépa-, zeller- vagy spenótlével kombináljuk.