A gyümölcsök és a zöldségek mindenféle táplálék pillérét kell képezniük, mivel számos tápanyagot tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz. Azt javasolja minden egészségügyi szakértő és szakember, hogy többet fogyasszunk ezekből a természet ajándékaiból és igyekszünk mindent meg is tenni a mindennapi étkezések során, amennyire csak tudunk. Azonban növekvő aggodalomra ad okot a piacon a gyümölcsök és zöldségek származása, és egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mennyire egészségesek valóban. Piacainkat túlterhelik GMO-termékekkel és nekünk kell meghozni a döntést, hogy az, amit eszünk egészséges, vagy sem? Vegyük például a paradicsomot, meg tudjuk mondani a különbséget a természetes paradicsom és a genetikailag módosított darab között? Vannak, akik tudják a különbséget, mások nem, és vannak olyanok is, akik egyszerűen nem törődnek vele.
Pedig ez az ismeret manapság elengedhetetlen, és mi meg is fogjuk mondani, hogyan lehet a GMO-termékeket beazonosítani. Ha az egészséged és a családod egészsége fontos, nagyobb figyelmet kell szentelned ennek a kérdésnek.
Mennyire biztonságosak a GMO-k?
A GMO-k esetében két teljesen ellentétes álláspont van. Az egyik oldalon vannak olyan iparági vezetők és tudósaik, akik azt állítják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek teljesen biztonságosak, és nem tekinthetők mérgezőnek vagy egészségtelennek. De a másik oldalon egyre több bizonyíték van arra, hogy van kapcsolat a mérgező és allergiás reakciók, valamint a fogyasztásuk közt. A laboratóriumi kísérletek sora mutatja, hogy gyakorlatilag minden laboratóriumi állat károsodik. A fejlett országok többsége szigorú rendelkezéseket vezetett be, és a GMO-gyártást és felhasználást is tiltja. Ezek Ausztrália, Japán és az egész EU, amely arra enged következtetni, hogy nem lehetnek fogyasztásra biztonságosak.
GMO címkézés
A szokásos módon termesztett gyümölcsöket és zöldségeket (vegyi anyagok hozzáadásával) négy számjegyből álló kóddal jelölik. Az ökológiai termesztésű gyümölcsöket és zöldségeket öt számjegyből álló címke kóddal jelölték meg, amely 9. számjeggyel kezdődik. A genetikailag módosított gyümölcsök és zöldségek kódja öt számjegyből álló és 8.-al kezdődik. Így egyértelműen felismerhetőek ezek a termékek. Tudnunk kell, hogy mit vásárolunk, mert manapság a feldolgozott élelmiszerek több mint 80 százaléka az Egyesült Államokban genetikailag módosított alapanyagok felhasználásával készül.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.