Egészség / Tippek

Ne dobjuk ki a kicsírázott fokhagymát! Szuperzöldséggel van dolgunk!

loading...

Néhány elmélet szerint a fokhagyma egészségtelen, vagyis olyan anyagokat tartalmaz, melyek többet ártanak, mint használnak. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Jó, ha az elején tisztázzuk, hogy a méltatlan híreszteléseknek abban az esetben lehet valami alapjuk, ha import, valamilyen módszerrel óriásira növesztett fokhagymákat vásárolunk. A helyi termelőtől beszerzett vagy saját termésből használt fokhagyma igencsak egészséges. Leginkább a bio termést válasszuk, hiszen ez garantáltan csak egészséges ültetési és növekedési folyamaton ment keresztül.

Egy ausztrál tanulmány szerint a Kínából importált fokhagymákat megvizsgálva sok esetben találtak emberi ürüléket tartalmazó trágyamaradványokat. De volt olyan is, hogy súlyosan mérgező növényvédőszert használtak a fokhagyma termesztésekor. A helyi termesztésű fokhagyma mindig kisebb és erősebb aromájú, illatú, mint az import termék.

Érdemes egy kicsit többet fizetni vásárláskor, de részesítsük előnyben a helyi-bio fokhagymát. Sok kezelt fokhagyma például már nem képes a csírázásra, pedig a kis zöld hajtások igencsak egészségesek. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk a csírákat, használjuk fel főzéshez, ételek ízesítéséhez.

loading...

Bár vannak olyan zöldségek, melyek nem annyira egészségesek a kicsírázás után, ilyen például a burgonya. Egy nemrég bemutatott koreai tanulmány szerint a fokhagyma kicsírázott része jóval több antioxidánst tartalmaz, mint maga a fokhagyma. A kutatók azt állítják, hogy a növény ezen részei folyamatosan termelik az antioxidánst, hogy be tudják vetni azokat a kórokozókkal szembeni védekezésben.

“A növények a csírázási időszakban sokkal érzékenyebbek a rovarok, kártevők, vírusok és baktériumok támadására. Ezt készteti őket, hogy ún. fito alexin anyagot állítsanak elő védekezésképpen? ” vélik a kutatók.

Kísérletképpen egy már régebben kiszedett fokhagymát öt napra sötét sarokba helyeztek, megvárták, míg ott kicsírázik, majd megvizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy ez a fokhagyma sokkal több antioxidánst tartalmaz, mint a friss. A csíráztatás egy jó módszer lehet arra, hogy növeljük a fokhagyma antioxidáns-tartalmát.

A fokhagyma erős gyulladásgátló és vírusölő tulajdonsággal rendelkezik, ezenkívül pedig bizonyos kutatások alapján bebizonyították, hogy 14 típusú rákos sejtet képes megölni. Allicin tartalma miatt elpusztítja a gombák, baktériumok, vírusok nagyrészét.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: netbulvar.eu
Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial