Ez a tárolási módszer biztosítja, hogy a fokhagyma hosszú ideig friss maradjon.
Előfordul, hogy a fokhagyma gyorsan romlani és rothadni kezd.
Hogy ez ne történjen meg, próbálja ki a fokhagyma tárolásának időtálló módszereit.
Ha a fokhagymát a hűtőben tárolja, akkor elkezdhet kiszáradni, rothadni vagy kicsírázni.
A téli tárolásra szánt fokhagymának egészségesnek és ellenállónak kell lennie.
Ez a tárolási módszer biztosítja, hogy a fokhagyma hosszú ideig friss maradjon.
A gyertyás módszer
Tisztítsa meg a fokhagymát a földtől, és jól szárítsa meg.
Készítsen elő egy paraffingyertyát vagy gázégőt.
Gyújtsa meg a gyertyát vagy a gázégőt, égesse el a fokhagyma gyökereit, és tegye el a fokhagymát.
Ez a módszer biztosítja, hogy a fokhagyma sokáig friss maradjon.
Fokhagyma olajban
Hámozza meg a fokhagymagerezdeket, tegye őket egy tiszta üvegedénybe, és adjon hozzá olajat.
Hűtsük le az üveget a fokhagymával együtt.
A cigarettás trükk
A cigarettában lévő nikotin felszívódó funkcióval rendelkezik, ami segíthet abban, hogy a friss fokhagyma hosszabb ideig száraz környezetben maradjon.
Tegyük a fokhagymát egy műanyag zacskóba, és tegyünk bele 2 cigarettát.
Tárolja hűtőszekrényben, legfeljebb 5 °C-on.
Rizs
Tegye a rizst egy tálba, és tegye bele a fokhagymát úgy, hogy az teljesen ellepje a rizst.
Így a fokhagyma kiszárad, és nem kell attól tartania, hogy elkezd csírázni vagy penészedni.
Só
Szüksége lesz egy dobozra vagy egy háromliteres üvegre.
A fokhagymát felváltva rétegezzük a sóval.
A sónak be kell fednie a fokhagyma teljes felületét.
Szórja a sót a fokhagymára úgy, hogy az szorosan befedje a fokhagymát.
A fokhagyma hosszabb ideig friss marad, és nem fog kicsírázni vagy rothadni.
A só helyett fűrészpor, hamu vagy liszt is használható. Ezeknek a termékeknek a rétegvastagsága legalább 2 cm legyen.
A fokhagyma tárolásának egy másik módja
A fokhagyma, a különböző fűszernövényekhez hasonlóan, fagyasztva sem veszít hasznos tulajdonságaiból, aromájából és ízéből.
Ellenkezőleg: az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően igazán hosszú ideig tárolható.
A lényeg, hogy a fokhagymát előkészítsük a fagyasztásra, és akkor valóban meghosszabbíthatjuk a frissességét a következő szüretig.
A legjobb, ha friss (természetesen jól megszárított) fokhagymafejeket használunk.
Ne fagyasszon le rothadt vagy sérült fokhagymát, mert az megfertőzheti a többi fokhagymaállományt.
Hogyan készítsük elő a fokhagymát fagyasztásra?
Minden egyes hámozatlan fokhagymafejet csomagoljon fóliába.
Ez az egyszerű trükk segít megőrizni a fokhagyma frissességét, aromáját és zamatát, és a fokhagyma olyan friss lesz, mintha kiolvasztották volna.
A fokhagymagerezdeket meg is hámozhatja, és fagyasztózacskókba helyezheti.
Az így lefagyasztott fokhagymát nem kell kiolvasztani: azonnal felhasználható a főzéshez.
A zúzott fokhagymát is lefagyaszthatja.
Hámozza meg, zúzza össze, nyomja ki vagy darálja le a fokhagymát. Az így kapott keveréket jégkockaformákba töltve hűtse le.
Amikor a fokhagyma teljesen megfagyott, a jégkockákat lezárt fagyasztózacskókba teheti.
Az így lefagyasztott fokhagyma alkalmas levesekhez, salátákhoz és mártásokhoz.
Sok sikert!