Blogolunk / Egészség

A burgonyalé hasznos tulajdonságai

A burgonya nagyon népszerű élelmiszer hazánkban. A belőlük készült ételek nagyon ízletesek, és változatosságuk lenyűgöző. De ennek a zöldségnek a leve nem annyira népszerű, viszont rengeteg előnnyel járhat. Erről a következőkben fogunk beszámolni.

Gyógyító zöldség

A burgonya nem csak keményítőben gazdag. Tartalmaz továbbá fehérjéket és rostokat, amelyek jól emészthető vegyületek. Ezen kívül ásványi anyagokat, zsírokat és természetes cukrot. Csakhogy a hőkezelés során majdnem minden ilyen összetevő megsemmisül.
Ezért olyan hasznos a friss zöldséglé. Gyógyhatásait pedig a népi és a hivatalos orvoslás is megerősíti.
A 16. században a tengerészek ezt fogyasztották a tengeren, és sokkal ritkábban szenvedtek skorbutban. Mindezt magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően.
Élelmi rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, kalciumban, vasban és nátriumban is gazdag.

Nézzük meg, milyen egészségügyi előnyei vannak a belőle készült italnak?

Emésztéshez

Ebben az esetben a sárgarépalével való keverés lenne ideális. Egy ilyen koktéllal jelentősen javíthatja a gyomorhurutos állapotot, sőt a gyomorfekélyt is, csökkentheti a sav szintjét és megszüntetheti a gyomorfal gyulladását.
A keverék segít a gyomorégésen és a puffadáson. Már néhány napos szedése után észrevehetőek lesznek a pozitív hatások.
Azok számára, akik székrekedésben szenvednek, és szeretnék megtisztítani a szervezetüket a káros méreganyagoktól, ajánlott a burgonya és a zeller kombinálása. Így finomabb és egészségesebb lesz.
A gyomor-bélrendszeri problémák kezelésének időtartama 10 nap, amely után azonos hosszúságú szünetet kell tartani, és a kúrát még két alkalommal meg kell ismételni.
Az italt reggel, éhgyomorra kell fogyasztani. Miután megittunk 1 evőkanálnyit, feküdjünk le fél órára. Az első étkezésig teljen el legalább egy óra.

A magas vérnyomásban

A burgonyában található acetilkolin segít csökkenteni a vérnyomást. A magas vérnyomásban szenvedők naponta ½ evőkanál burgonyalét ihatnak, hogy enyhítsék a problémát.

Cukorbetegség esetén

Különösen hatékony a burgonyalé a II. típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Serkenti a hasnyálmirigy működését, helyreállító hatású, és csökkenti a koleszterinszintet is.

Nőgyógyászati betegségek

Olyan problémákra ajánlott, mint pld. mióma, és a méhnyak gyulladása.
A méhnyak gyulladás kezelésére jobb, ha fiatal gumókat használunk, előnyben részesítve a rózsaszínű fajtákat.
Miután a zöldséget lereszeltük, nyomjuk ki a folyadékot (úgy, hogy 200 ml legyen), 1 teáskanálnyit fél órával étkezés előtt igyuk meg. A kezelés időtartama 14 nap.
Mióma (jóindulatú) esetén a kúra időtartama jelentősen növekedhet, akár 6 hónapig is eltarthat. A pozitív kezelés végén tartson szünetet 4 hónapig, és szükség esetén ismételje meg. Ugyan úgy, reggel éhgyomorra igyon meg 1 evőkanálnyit.

Bőrgyógyászati problémák

A burgonyalé a gyulladáscsökkentő hatása rendkívüli. Ezért ekcéma, égési sérülések és egyéb bőrelváltozások esetén ajánlott a használata.
Reszelt burgonyát tegye egy gézre, és borogassa a problémás terület. Cserélje a kötést 4 óránként. Fontos, hogy ne legyen száraz.

A kozmetikában

A hatóanyagok széles skálája lehetővé teszi a burgonya kozmetikai felhasználását.
Használható a pattanások elleni küzdelemre. 100 ml burgonyából kinyert folyadékot keverjünk össze 1 teáskanál mézzel. Ezt a keveréket naponta kétszer kenjük az arcra. A kúra időtartama 14 nap.
Ha tejfölt adunk hozzá, kiváló gyógymódot kaphatunk az öregségi foltok ellen.

Megfelelő előkészítés

Mindenki tudja, hogy hámozás után a burgonyagumók egy idő után feketedni kezdenek, és elveszítik hasznos tulajdonságaikat. Ugyanez történik a gyümölcslével is. Nézzük meg tehát, hogyan kell helyesen elkészíteni.
A leggyorsabb módja ennek egy gyümölcscentrifuga. De turmixgépben vagy reszelőn is ledarálhatjuk, és utána kinyomkodhatjuk a levét.
A rózsaszín és a piros fajták tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, ezért ezeket kell választani. Azt is fontos tudni, hogy a burgonyalé csak július és február között fogyasztható. A többi esetben sok szolanin van benne, egy mérgező vegyület, amely akár súlyos mérgezést okozhat.
Az azonnali hatás érdekében a kezelés előtti héten ki kell hagynia a húst és más nehezen emészthető ételeket, és több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. Néhány napig tisztító beöntés is ajánlott.

A burgonyalé használatának néhány ellenjavallata is van, ezek a következők:

  • gyomorhurut;
  • a cukorbetegség súlyos formái;
  • elhízás.

És ne feledje, mindig konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem károsítja az egészségét.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial